De tips van je online apotheek bij koorts of diarree na je vakantie

Bestemming gekozen? Check! Tickets en visum geregeld? Check! Bagage en reisapotheek klaar voor vertrek? Dubbel check! Als we op vakantie vertrekken, dan is alles tot in de puntjes geregeld. Maar wat als we weer thuis zijn? Want niet alleen je souvenirs en je leuke vakantiefoto’s volgen je mee naar huis, soms kunnen ook ongewenste gasten, zoals diarree, huidinfecties of virussen, mee op het vliegtuig stappen. Dus waar moet je zoal op letten wanneer je terugkomt van vakantie?

Ziektes om in het oog te houden bij thuiskomst

Het is altijd een goed idee om, voordat je op vakantie vertrekt en zeker als je naar de tropen gaat, even de risico’s van je vakantiebestemming te overlopen, zoals diarree, huidinfecties of zelfs malaria. Want muggen en infecties zijn nooit ver weg (zelfs in een vijfsterrenhotel weten ze je nog te vinden). Wat zijn de symptomen om in de gaten te houden, niet alleen tijdens je vakantie, maar vooral erna?

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree, ook wel tourista genoemd, is, zoals de naam het al aangeeft, een vorm van diarree die veel voorkomt bij reizigers, vooral in landen waar men het niet zo nauw neemt met voedselhygiëne en riolering. De symptomen van reizigersdiarree zijn onder andere vermoeidheid, buikpijn en -krampen, misselijkheid en overgeven.

De eerste symptomen van reizigersdiarree merk je meestal al na de eerste paar dagen van je vakantie, maar het kan soms ook gebeuren dat je er pas na thuiskomst last van krijgt. In de meeste gevallen is een acute aanval van diarree net na je vakantie ook niet meer dan een eenvoudig geval van reizigersdiarree, als gevolg van slecht klaargemaakt eten of bacteriën in het water.

Maar als je sinds je vakantie of net erna last hebt van aanhoudende diarree, dan kan het geen kwaad om even bij je dokter langs te gaan om de oorzaak vast te laten stellen, want in sommige gevallen kan je diarree het gevolg zijn van een onderliggende, ernstigere infectie.

Gewoon een beetje koorts of …?

Koorts kan zich soms pas weken of zelfs maanden na thuiskomst laten voelen. In de meeste gevallen is het ook maar een gewone koorts, maar als je in een land bent geweest met een (enigszins) verhoogd risico op malaria, ga dan zeker naar je huisarts, vooral als je jezelf niet beschermd hebt tegen muggenbeten.

Naast malaria kunnen muggen ook andere virussen overdragen, zoals chikungunya, dengue of het zikavirus, waarvan de symptomen, zoals huiduitslag, hoge koorts, vermoeidheid en een pijnlijk gevoel over heel je lichaam, pas na een paar dagen (tot twee weken) merkbaar worden.

Een goede voorbereiding maakt het verschil

De voorbereiding (en het plezier) van je vakantie begint al bij het inpakken van je koffers. Vergeet, naast de essentials (zwembroek/bikini, zonnecrème, zonnebril …), ook zeker niet om plaats te houden voor je reisapotheek, met eerst en vooral een goede spray of roller tegen muggen, op basis van DEET voor de meer exotische bestemmingen!

Ga je naar een tropische bestemming? Controleer dan ook zeker of je geen vaccinaties nodig hebt! Kijk voor meer informatie eens op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

En ontdek ook onze tips tegen de typische reiskwaaltjes, voor een vakantie zonder zorgen en zodat jij je alleen nog maar druk hoeft te maken over welk restaurant of welke excursie jullie moeten kiezen!