De tips van je online apotheker om te vrijen zonder pijn

Op tv, in je favoriete liedjes, in reclamespots … seks is vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven. En als we seks zeggen, dan denken we in eerste instantie aan liefde, intimiteit en plezier. Maar toch is seks niet altijd een bron van plezier en kunnen sommige ongemakjes al snel het plezier van een nachtje tussen de lakens verpesten. Wij geven je 6 redenen die jouw pijn tijdens het vrijen kunnen verklaren.

De liefde hoort geen pijn te doen

De liefde bedrijven hoort een bron van plezier te zijn, maar kan voor sommige vrouwen verpest worden, omdat ze de penetratie als pijnlijk ervaren. Sterker nog, volgens een recent Brits onderzoek heeft een op de tien vrouwen regelmatig last van pijn tijdens het vrijen. Om die pijn aan te duiden gebruiken seksuologen de mooie term dyspareunie.

En hoewel er genoeg redenen zijn om de liefde te bedrijven, moet het natuurlijk wel leuk blijven. Dyspareunie kan zelfs zo ondraaglijk worden dat je erdoor geen zin meer hebt in seks. Bovendien voelen veel vrouwen zich er ongemakkelijk door, omdat ze er niet goed over durven te praten, met hun partner, maar zelfs niet met een specialist, omdat ze het probleem als een taboe zien of zich ervoor schamen.

Diepe of oppervlakkige dyspareunie

Als je de pijn ondervindt bij het begin van de penetratie, ter hoogte van je vulva, dan spreken we over oppervlakkige dyspareunie, die vaak gepaard gaat met een brandend of irriterend gevoel. We spreken dan weer over diepe dyspareunie bij een doffe of acute pijn achter in je vagina (ter hoogte van je baarmoederhals).

Oorzaken en oplossingen

Bijna alle vrouwen hebben al wel eens ooit een pijnlijk of ongemakkelijk gevoel gehad tijdens het vrijen, maar in de meeste gevallen gaat dat gevoel weer even snel voorbij en is het niets om je zorgen over te maken. Het wordt een probleem als de pijn aanhoudt en als je er echt door afziet. Dit zijn de voornaamste redenen van pijn tijdens het vrijen:

  • Vaginale droogheid: vagina droogheid is een fenomeen dat op iedere leeftijd kan voorkomen. In geval van vaginale droogheid produceert je vagina niet voldoende vocht en raken de slijmvliezen van je vagina geïrriteerd, waardoor je last kunt krijgen van een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het vrijen. In dat geval kun je overwegen om een glijmiddel te gebruiken.
  • Onvoldoende training: een marathon lopen als je de afgelopen maand nog geen tien meter gerend hebt, ligt niet meteen voor de hand. Voor seks geldt hetzelfde. Als je al langere tijd geen seks hebt gehad, dan kan de eerste keer weer pijn doen. Regelmatig vrijen helpt de spieren en de slijmvliezen van je vagina sterk en soepel te houden.
  • Stress: wat de oorzaak ook is (bijvoorbeeld ook de stress die je voelt omdat je je partner absoluut wil plezieren), stress kan leiden tot een gebrek aan opwinding of moeilijkheden om een orgasme te krijgen. En hoewel stress op zich niet zorgt voor een pijnlijk gevoel, kan hij er wel voor zorgen dat je niet opgewonden, vochtig of ontspannen genoeg bent. De oorzaak van je stress identificeren kan je dus enorm helpen om het vuur weer aan te wakkeren in je slaapkamer.
  • Een infectie: het spreekt voor zich dat vrijen wanneer je last hebt van een infectie niet het meest sexy idee ter wereld is, voor jou noch voor je partner. En hoewel het soms moeilijk kan zijn om je in te houden (ah, de liefde …), is het toch beter om te wachten en de tijd te nemen om je schimmelinfectie of je bacteriële vaginose te behandelen.
  • Prikkelbaredarmsyndroom: hoewel het een onschuldige aandoening is, kunnen de symptomen van een prikkelbare darm erg verschillend zijn en doen ze je levenskwaliteit vaak geen goed. Naast buikpijn, een oncomfortabel of opgeblazen of spijsverteringsproblemen, kan het syndroom er ook voor zorgen dat je pijn hebt tijdens het vrijen.
  • Een bekkenbodemdysfunctie: de werking van je bekkenbodem kan door verschillende oorzaken verstoord worden, wat kan leiden tot verschillende klachten, waaronder tussen de lakens. Een bekkenbodemdysfunctie komt voor bij een groot deel van de vrouwelijke bevolking, ongeacht hun leeftijd, maar gelukkig kunnen de klachten in grote mate verholpen worden door het aanleren van een juist gebruik van je bekkenbodemspieren.

Weet dus, wat de oorzaak van je pijn ook mag zijn, dat je niet alleen bent en dat er een oplossing is om jou te helpen het plezier van seks te herontdekken en weer volop van elkaar te kunnen genieten!