Je slechte cholesterol te lijf met plantensterolen!

Goede cholesterol, slechte cholesterol, er wordt ons van alles wijsgemaakt over cholesterol en vaak is het moeilijk om te weten wat nu precies waar is. Maar als we aan cholesterol denken, dan is vaak het eerste waar we aan denken: slechte cholesterol, overgewicht en hart- en vaatziekten. Het wordt ons dan ook met de paplepel ingegoten dat je je cholesterol onder controle moet houden. Misschien heb je de naam al voorbij horen komen in een reclame op televisie of heb je het ergens gelezen op een verpakking, maar plantensterolen zouden een doeltreffende manier zijn om je slechte cholesterol te verlagen. Maar wat zijn plantensterolen eigenlijk en hoe kunnen ze jou helpen? Je online apotheker legt uit.

Plantensterolen en cholesterol

Cholesterol is een essentiële bouwsteen voor de membranen van alle dierlijke cellen en is dus onmisbaar voor ons lichaam. Maar waarom heeft cholesterol dan zo’n slechte naam? Cholesterol wordt van en naar onze lever door ons hele lichaam vervoerd door zogenaamde lipoproteïnen, maar als er meer van die lipoproteïnen rijk aan cholesterol naar je organen worden vervoerd dan er worden afgevoerd, dan blijft de cholesterol achter in je lichaam, met alle gevolgen van dien. (Een tijdje geleden schreven we al een blog over cholesterol. Wil je die nog eens nalezen om meer te weten te komen over lipoproteïnen en het verschil tussen HDL en LDL? Hier vind je onze vorige blog over cholesterol.)

Plantensterolen (ook wel fytosterolen genoemd) zijn cholesterolachtige stoffen die we terugvinden in de celmembranen van bepaalde plantensoorten, zoals noten en sojabonen. En hoewel ze zelf weliswaar nauwelijks door het menselijke lichaam worden opgenomen, zorgen ze er wel voor dat de opname van cholesterol in de darmen wordt geblokkeerd, waardoor er minder cholesterol wordt opgenomen en het LDL-cholesterolgehalte in het bloed verlaagd wordt.

Benecol

Die plantensterolen kunnen op hun beurt omgezet worden naar hun meest actieve vorm, plantenstanol (aan de hand van een ingewikkeld proces dat we hydrogenering noemen), waarna ze weer “veresterd” worden en zo krijgen we de zogenaamde plantenstanolesters. Die esters worden verwerkt in voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen, zoals margarines.

Stanolesters werden voor het eerst ontwikkeld door de Finse chemicus Ingmar Wester en op de markt gebracht onder de merknaam Benecol. Benecol heeft een ruim gamma aan producten die actief bijdragen tot het verlangen van je cholesterol. Tegenwoordig heeft het bedrijf ook een voedingssupplement op basis van plantenstanolesters met de frisse smaken van citroen en limoen op de markt gebracht. Bij een inname van drie tabletten per dag draagt het bij tot een optimale verlaging van je cholesterolwaarden.

Ontdek Benecol vandaag nog en ga samen met je online apotheker voor een natuurlijke aanpak tegen slechte cholesterol!