Silicium: de kracht van een “vergeten” mineraal!

Het volgende mineraal in onze reeks blogs over vitamines en mineralen is silicium. Silicium is een relatief onbekend mineraal, maar is daarom niet minder belangrijk voor in ons lichaam. En ook al komt het maar in kleine hoeveelheden voor ons lichaam en in de natuur, een tekort aan silicium kan toch de nodige vervelende gevolgen hebben. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg over dit “vergeten” mineraal.

Silicium

Het menselijk lichaam bevat ongeveer zeven gram silicium. Daarmee is silicium een van de twaalf voornaamste elementen van de samenstelling van ons lichaam. Het is voornamelijk aanwezig in de bindweefsels waaruit onze botten, ons kraakbeen, onze huid, ons haar en onze nagels, onze vaatwanden, onze pezen en onze spieren bestaan. En omdat het zich bindt met een paar belangrijke stoffen in ons lichaam, zoals collageen, elastine, en keratine, draagt silicium ook bij tot de opbouw, de stevigheid, de weerstand en de elasticiteit van het bindweefsel.

Doordat silicium een van de voornaamste bestanddelen is van zand, komt het van nature ook voor in ons voedsel en in ons drinkwater. De voornaamste bronnen van silicium zijn granen, ingewanden en de schil van groente en fruit. Maar door de raffinage van graan en omdat we minder ingewanden eten, bevat onze moderne voeding ook aanzienlijk minder silicium dan vroeger.

Maar niet alleen ons dieet beïnvloedt de hoeveelheid silicium in ons lichaam. Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om silicium in ons lichaam op te nemen op natuurlijke wijze af.

Waarom biogeactiveerd silicium?

Veel producten op basis van silicium maken gebruik van zogenaamd biogeactiveerd silicium. In de natuur komt silicium voornamelijk voor als silicaat, graniet of kwarts. Die minerale vormen van silicium zijn erg gepolymeriseerd (dat wil zeggen dat ze uit moleculen bestaan die groter zijn dan gemiddeld) en relatief moeilijk oplosbaar, waardoor ons lichaam ze moeilijk kan opnemen. Niet-gepolymeriseerde, kleinere vormen zijn dan weer erg onstabiel en komen in de natuur alleen in kleine hoeveelheden voor in het grondwater. Een exclusief proces dat bioactivatie wordt genoemd, kan toegepast worden op dergelijke kleine siliciummoleculen om te voorkomen dat ze polymeriseren. Daardoor kan het silicium eenvoudiger opgenomen worden door ons lichaam.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen op basis van silicium dragen niet alleen bij tot het behoud van soepele spieren en gewrichten, maar bevorderen ook de stevigheid en de elasticiteit van de huid, het haar, de nagels en het kraakbeen. Bovendien kunnen gels op basis van silicium gebruikt worden na het sporten om stramme en stijve spieren tegen te gaan. B+Pharma is een Belgisch bedrijf dat DexSil produceert, producten op basis van biogeactiveerd silicium van hoge kwaliteit. Ontdek ze nu bij je online apotheker!

Wil je onze andere blogs over vitamines en mineralen nog eens lezen? Hier vind je onze blogs over vitamine B12, vitamine C, vitamine D en magnesium.

Bron: B+Pharma