Terwijl bij ons intense belevenissen als verhuizen, verbouwen en gezinsuitbreiding tot de top vijf van de grootste stressmomenten in het leven horen, is dat ook voor onze huisdieren zo. Bovendien zijn er nog een hoop andere triggers die onrust en angst kunnen losmaken bij onze trouwe viervoeters. Wil je graag dat je hond of kat gelukkig blijft ondanks jouw drukke leven vol veranderingen?

Er zijn een hoop triggers die angst kunnen losmaken bij onze viervoeters.

Ter gelegenheid van Werelddierendag op 4 oktober besteden wij extra aandacht aan dit bijzondere probleem van stress bij huisdieren. Leer de signalen vlot herkennen, zodat je snel kan ingrijpen met een efficiënte oplossing.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van stress?

 • Te veel huisdieren bij elkaar
 • Alleen thuis blijven
 • Vuurwerk/onweer/stofzuiger
 • Transport
 • Vakantie/dierenpension
 • Dierenartsbezoek
 • Verveling/eenzaamheid

Verder leidt ook elk soort “verandering” tot stress bij onze gewoontediertjes:

 • De komst van een nieuw (rivaliserend) huisdier
 • De geboorte van een kindje of gelijk welke verandering in de gezinssamenstelling
 • Verhuizen
 • Verbouwingen/nieuw meubilair/herinrichting

Niet ieder dier zal last hebben van stress. Net zoals stressbestendigheid bij ons persoonsafhankelijk is, is dat ook bij dieren zo. 
 

Stress bij katten

Wat zijn de signalen van stress bij katten?

Het clichématige beeld van de mysterieuze kat is niet uit de lucht gegrepen. Helaas misschien, omdat op deze manier bij de kat als prooidier elk teken van zwakte (en dus ook stress) lange tijd verborgen blijft, en vaak niet van bij de start krachtig wordt aangepakt. Katten zijn goed in het verbergen van ongemakkelijke gevoelens of angst. Het stressgedrag van katten verschilt sterk van “sociale dieren”, zoals mensen en honden, en wordt vaak als “ondeugend” gedrag aangezien, in plaats van een roep om hulp.

Als je de volgende signalen ziet, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen:

Urine sproeien
Zich verstoppen (onder de kast, achter de zetel, ...)
Zich overmatig schoonmaken, soms zo erg dat ze kaal worden op sommige plekken
Verticaal krabben op willekeurige plaatsen
Gevechten of spanningen tussen verschillende katten
Luid en klaaglijk miauwen
Vachtverlies
Binnen plassen of de kattenbak niet gebruiken

Bij zowel als honden als katten blijkt feromoontherapie een succesvolle aanpak.

Welke oplossingen bestaan er?

Feromoontherapie

Bij zowel als honden als katten blijkt feromoontherapie een succesvolle aanpak. Deze werkt heel simpel, via een verstuiver of een spray die voor mensen geurloos is, maar voor dieren een geruststellende geur verspreidt.

Wat zijn feromonen?
Feromonen zijn (geur)stoffen, zogenaamde signaalmoleculen die gebruikt worden om te communiceren (binnen 1 diersoort, ook tussen mensen onderling). Er zijn verschillende soorten, o.a. geslachtsferomonen die vrijkomen bij seksuele opwinding, feromonen die aangeven dat er gevaar dreigt, maar dus ook geruststellende “gezichtsferomonen”, zoals deze worden gebruikt in feromoontherapie voor de kat.

Als resultaat van de feromoontherapie voelt de kat zich weer veilig in zijn omgeving. In tegenstelling tot wangedrag (zoals sproeien en krabben) markeert een kat zijn territorium als veilig en vertrouwd door kopjes te geven (= gezichtsferomonen afgeven). Onderzoek heeft uitgewezen dat zieke katten of katten met stress stoppen met het afbakenen van hun territorium. De afwezigheid van deze vertrouwde markeringen zou leiden tot een gevoel van onrust, wat op zijn beurt leidt tot wangedrag.

De feromonen in de verstuivers van o.m. Feliway bootsen deze natuurlijke markering na, ook als die door stressvolle omstandigheden en veranderingen gewijzigd is. Op die manier voelt de kat zich weer veilig en gelukkig.

Aangepaste voeding

Aangepaste voeding, zoals de ‘Calm’ van Royal Canin, kan vaak ook soelaas bieden. Deze voeding werd speciaal ontwikkeld ter vermindering van stress of van stressgerelateerde problemen bij de kat.

Deze voeding bevat niet alleen rustgevende bestanddelen, maar is er ook op gericht om klachten te voorkomen en te verminderen die voortvloeien uit die stress. Ze beperkt stressgerelateerde spijsverterings-, huid- en urinewegproblemen.

Aanbevolen wordt om minstens tien dagen vòòr het verwachten van een stressvolle situatie te starten met de voeding.

Als resultaat van de feromoontherapie voelt de kat zich veilig in zijn omgeving.

Rustgevers en Bach bloesems

Naast rustgevende voedingssupplementen, kunnen ook Bach bloesems een oplossing bieden voor jouw huisdier. Kies voor individuele Bach bloesems wanneer je goed op de hoogte bent van de gemoedstoestand van jouw dier. In het geval van stress en angst zijn Walnut en Rock rose geschikte bloesems. Je kan er ook voor kiezen om Bach Rescue te gebruiken, dit is een combinatie van vijf Bach bloesems, speciaal geselecteerd voor tijdens spannende tijden.

Twee druppels van elke bloesem tinctuur toevoegen aan het drinkwater van je huisdier is voldoende. Ze moeten minimaal 4 maal per dag een dosis binnenkrijgen. Geef je Rescue druppels? Verdubbel dan de dosis, dus vier druppels in het drinkwater.

 

Stress bij honden

Wat zijn de signalen van stress bij honden?

Net als bij katten worden ook deze signalen vaak als "ondeugend" aanzien. Hou je hond echter extra goed in de gaten wanneer je dit gedrag ziet:

Overmatig blaffen  
Beven/trillen Als een hond het koud heeft, of in het water gespeeld heeft, is het normaal dat hij beeft... maar in alle andere omstandigheden is het een teken van stress.
Kwijlen Honden kwijlen als ze eten verwachten, maar vaak is kwijlen ook een teken van stress. Kijk altijd zeker na of hij ook geen wondjes in de mond heeft.
Zich verstoppen Honden zijn sociale huisdieren, verstoppen is dus een slecht teken. Ze doen het vaak om te ontsnappen aan onweer, vuurwerk of andere bedreigingen.
Overmatig likken en krabben Mogelijke oorzaken hiervan zijn verveling, maar ook stress. Door het likken kunnen wondjes ontstaan, waaraan hij dan weer gaat bijten en krabben. Hou deze goed in de gaten, want zulke wondjes kunnen leiden tot infecties.
Allerlei wild gedrag Bv. wild rennen (zich losrukken), kuilen graven, ...
Binnen plassen  

Welke oplossingen bestaan er?

Hou hem bezig!

In geval van verveling of een gebrek aan beweging, liggen eenvoudige oplossingen voor de hand: regelmatige, fikse wandelingen, zwembeurten, spelen met je hond en ook speeltjes waar de hond in zijn eentje plezier aan kan beleven.

Dankzij de kalmerende feromonen in deze producten zal de stress verminderen.

Feromoontherapie

Gaat het om dieperliggende stress, dan kan ook bij honden feromoontherapie nuttig zijn. Deze zijn beschikbaar als verdamper, spray, maar ook onder vorm van een halsband, zoals een vlooienbandje. Dankzij de kalmerende feromonen in deze producten zal de stress verminderen en komt je hond weer tot zichzelf.

Feromoontherapie voor honden, zoals o.m. Adaptil, werkt op basis van het zogenaamde ‘Dog Appeasing Pheromone’. Dit feromoon wordt aangemaakt door een zogende teef en helpt om pups een vertrouwd en veilig gevoel te geven. Ook bij volwassen honden werkt deze geruststellende “geur”.

Voeding

Ook via een aangepaste voeding breng je je hond weer tot rust. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een rustgevende werking op je hond kunnen hebben. Zo bevat ‘Royal Canin Calm’ alpha-casozepine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van melk, dat bekend staat om zijn rustgevende eigenschappen. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan  voor een zonnig humeur.

Deze unieke combinatie van speciale voedingsstoffen biedt een stevige ondersteuning van binnenuit, ter aanvulling of vervanging van feromoontherapie. De effecten zijn merkbaar na 1 tot 2 weken.

Rustgevers en Bach bloesems

Net als bij de kat, kan je ook bij honden Bach bloesems gebruiken. Hou hierbij dezelfde dosis aan.

Net als bij de kat, kan je ook bij honden Bach bloesems gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om de doses eenvoudig op een koekje of een andere snack te druppelen. Meng hiervoor twee druppels van elke gewenste bloesem tinctuur met water tot 30 ml. Bewaar het flesje op een koele plaats, maximaal 3 weken. Hiervan geef je 4 druppels per keer, minimaal 4 x per dag.

Chronische stress?

Het is belangrijk om minimaal een maand geduld te hebben alvorens een conclusie te trekken over de werking van de therapie. In de meeste gevallen zijn de hierboven beschreven hulpmiddelen voldoende om je huisdier er weer bovenop te helpen. Toch kan het voorkomen dat je verder moet gaan in je zoektocht, in geval van aanhoudende angstsymptomen, bijvoorbeeld. Maak dan een afspraak met een gedragstherapeut. Het doel van deze therapie is het evenwicht tussen huisdieren en hun baasjes te herstellen.

We leven tegenwoordig dichter op elkaar, in samengestelde gezinnen en we leven ook steeds gejaagder. Daarom is zo’n gedragstherapeut of dierenpsycholoog de dag van vandaag geen overbodige luxe. Grijp op tijd in!

Bronnen: Royalcanin.nl, Feliway.com, Adaptil.com, Bachrescue.nl

 

Klik hier voor alle producten van Feliway en Adaptil >>

Het volledige assortiment van Bach Flowers vind je hier >>