Last van wratten? Met onze tips en trucs ben je er snel weer vanaf

Iedereen heeft hier en daar wel een onregelmatigheid op zijn of haar huid, van moedervlekken en lichte pigmentverkleuringen tot puistjes en littekens. Vaak heb je er niet veel last van en zijn het slechts uiterlijke verschijnselen. Maar een huidaandoening waar je des te meer last van kunt hebben zijn wratten. Ze zitten over het algemeen op je handen of je voeten, ze zijn pijnlijk en uiterst besmettelijk en ze zijn allesbehalve charmant. Heb jij last van pijnlijke wratten of wil jij deze zomer die mooie open schoenen kunnen dragen of op je blote voeten op het strand kunnen lopen zonder dat je je hoeft te schamen voor je voeten of gaan sporten zonder pijn? De tips en trucs van je online apotheker helpen je wratten te voorkomen of er snel weer vanaf te zijn als je ze toch oploopt.

Wat zijn wratten eigenlijk?

Een gewone wrat, of verruca vulgaris, is een harde, op eelt lijkende vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een (klein) bultje. Wratten worden veroorzaakt door een variant van het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan de huidcellen aanzetten tot snelle deling waardoor een wrat ontstaat. Vrijwel iedereen heeft weleens wratten gehad en ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan.

HPV wordt overgebracht door direct huidcontact, maar ook op vochtige plaatsen kan het virus intact blijven en overgebracht worden. Bovendien is het risico op besmetting groter als je huid beschadigd is, bijvoorbeeld door een schaafwond of een sneetje van het scheren. En omdat kinderen vaak nog geen afweerstoffen tegen HPV hebben, hebben zij vaker last van wratten. Bovendien komen ze via zwembaden, sport, vakantiekampen, school, enz. meer in contact met besmette locaties en lopen ze vaker wondjes op door ruwe spelletjes. Ruim de helft van de mensen met wratten is jonger dan 19 jaar.

Er zijn verschillende soorten wratten: gewone wratten, ouderdomswratten, voetwratten, waterwratten, platte wratten, steelwratten en genitale wratten. Hun oorzaak en behandeling kunnen misschien verschillen, maar iets hebben ze gemeen: ze zijn pijnlijk en vervelend en vaak uiterst besmettelijk.

Stap voor stap naar een gave huid

De bekendste en vaak ook de meest doeltreffende behandeling tegen wratten is ze laten aanstippen door je huisarts. Je huisarts zal je wratten bevriezen met vloeibare stikstof (een proces dat ook wel cryotherapie wordt genoemd), waarna de wrat zal afsterven en na een paar dagen zal verdwijnen. Maar uiteraard is het voorkomen nog altijd de beste oplossing. Met deze tips en trucs kun je wratten voorkomen of behandelen zonder ervoor naar je huisarts te hoeven:

  • Draag altijd schoenen of slippers in vochtige ruimtes om besmetting te voorkomen. Vloeren van sportkleedkamers, openbare douches en zwembaden zijn mogelijke besmettingsbronnen.
  • Pas op als je een wondje hebt aan je handen of je voeten.
  • Gebruik ook altijd je eigen handdoek om je af te drogen.
  • Als je een wrat hebt, probeer er zo veel mogelijk af te blijven. Eraan pulken leidt alleen maar tot nieuwe wratten.
  • Neem een voetbad of week de wratten op je handen in lauw water. Door de huid zachter te maken kun je overtollig vel gemakkelijker verwijderen.
  • Was je handen altijd nadat je een wrat hebt aangeraakt.

Bij je online apotheker vind je ook verschillende speciale producten op basis van salicylzuur of trichloorazijnzuur om je wratten thuis zelf aan te kunnen stippen zonder ervoor naar je huisarts te hoeven. Ontdek bij PharmaMarket de producten van EndWarts, Wartner, Urgo, Wortie, Verrutop of Scholl en je zal snel weer van je wratten af zijn, voor mooie en gladde handen en voeten, klaar voor de zomer.