De tips van je online apotheker tegen gezwollen voeten in de zomer

Met de tweede hittegolf van het jaar net achter de rug worden we er weer aan herinnerd dat de zomer niet altijd even lief is voor ons lichaam. Een veelvoorkomend probleem bij hoge temperaturen zijn gezwollen voeten door de hitte. En als je daar last van hebt, dan weet je dat de zomer niet bepaald een geschenk is. Maar wat veroorzaakt jouw gezwollen voeten en wat kun je eraan doen, zodat je weer echt kan genieten van een zomerse dag?

Wie heeft last van gezwollen voeten door warm weer?

Vooral zwangere vrouwen en ouderen hebben regelmatig last van gezwollen voeten. Maar wanneer het erg warm is buiten, kan echter zowat iedereen er last van krijgen. Toch blijven vrouwen gevoeliger voor dit vervelende kwaaltje.

Wat is de oorzaak van gezwollen voeten?

Gezwollen benen en voeten zijn het gevolg van een ophoping van vocht in de onderste ledematen, wat soms ook voor een zwaar of zelfs pijnlijk gevoel kan zorgen. Als het warm is, dan zetten je aders uit, waardoor het bloed en het vocht moeilijker weer uit je voeten naar boven raken en je voeten uitzetten. Ook een gebrek aan beweging kan een oorzaak zijn van gezwollen voeten. Wanneer het erg warm is, bewegen we gewoonlijk minder, wat het effect alleen maar versterkt. Na een nachtje rusten, eventueel met je benen omhoog, is het probleem vaak verdwenen, maar na een dag rechtstaan in de warmte slaat het des te harder terug.

Pak het probleem aan met water!

Tijd dus om er iets aan te doen! De beste methode om van gezwollen voeten verlost te raken is veel water drinken. Het lijkt misschien tegenstrijdig om een vochtophoping te bestrijden met nog meer water, maar toch is dat exact de strategie die je moet volgen. Onderdruk dus je neiging om net minder water te drinken en ga voor anderhalve tot twee liter per dag. Door veel water te drinken zorg je er bij wijze van spreken voor dat je lichaam “gespoeld” wordt en zal het overtollig vocht samen met het nieuwe vocht verdwijnen. Nood aan afwisseling? Voeg dan stukjes citroen, sinaasappel of limoen toe of ga voor kruiden zoals tijm, gember, munt, salie en rozemarijn. Ook kruidenthee werkt goed.

Gezwollen voeten en benen

Hoewel veel drinken het meest doeltreffende advies is, zijn er ook nog andere technieken om de klachten van gezwollen voeten door warm weer te verminderen. Zo is het belangrijk om veel te bewegen om je lichaam te helpen bij het afdrijven van vocht. Moet je toch veel stilzitten, bijvoorbeeld tijdens je werk aan een bureau? Overweeg dan om steunkousen te gebruiken. ‘s Nachts is het dan weer een goed idee om je benen iets hoger te leggen dan de rest van je lichaam, bijvoorbeeld door een opgerolde handdoek of een kussen onder je voeten te leggen. Werken die trucjes niet (voldoende) of wil je je lichaam toch nog een handje helpen? Dan is Aesculaforce Forte van A. Vogel jouw perfecte bondgenoot tegen gezwollen voeten en zware of ontsierde benen.

Bron: A. Vogel