Tips van je online apotheker tegen een pijnlijke aft

Zo goed als iedereen heeft er wel al eens ooit last van gehad: een aft, een klein, maar o, zo vervelend zweertje aan de binnenkant van je mond. In principe zijn ze niet kwaadaardig en zijn ze na ruim een week weer genezen, maar ondertussen kunnen ze je dagelijkse routines, zoals eten, drinken of je tanden poetsen, aanzienlijk vervelender maken. Dankzij een aangepaste lokale verzorging is de aft snel weer verleden tijd en met een goede mondhygiëne kun je ervoor zorgen dat hij niet meer terugkomt. Je online apotheker geeft je graag wat tips.

Aften

Een aft, of afte, is een klein, grijswit zweertje omringd door een rode rand of "hof". In principe zijn aften pijnloos, zolang je ze met rust laat. Maar juist omdat ze zich op beweeglijke plaatsen in je mond bevinden, zoals je tong, je lippen of je wang, is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om ze ongemoeid te laten. Aanraking, beweging of contact met (zure) voedingsmiddelen of alcohol lokken een stekend of branderig gevoel uit. Bovendien kan de aft beginnen bloeden als de grijswitte laag afgewreven wordt.

Besmettelijk

Veel mensen vragen zich af of aften besmettelijk zijn, vaak omdat ze ten onrechte een link leggen met koortsblaasjes. Het simpele antwoord is: "nee, aften zijn niet besmettelijk". Je kunt een aft dus niet doorgeven door te niezen, te hoesten, te zoenen of te drinken uit hetzelfde glas.

Tips tegen aften

Een goede mondhygiëne is essentieel om aften te voorkomen en dankzij een paar simpele tips, kun je jezelf veel ongemak besparen:

  • Als je een aft hebt, blijf er dan zeker van af, om te voorkomen dat hij ontsteekt of gaat bloeden.
  • Sommige voedingsmiddelen veroorzaken sneller aften dan andere. Als je bijvoorbeeld overgevoelig bent voor noten, chocolade, kiwi's, aardbeien, ananas, tomaten, groene paprika's, bepaalde kruiden en gruyère, dan kun je die in de toekomst beter vermijden.
  • Vitamine B12, foliumzuur en ijzer helpen je mond en je slijmvliezen gezond te houden.
  • Zorg voor een goede tand- en mondhygiëne. Poets je tanden regelmatig en gebruik flosdraad en een mondspoeling, bij voorkeur eentje met een antibacteriële werking.

Lokale behandeling

Als je toch een aft krijgt, dan is een gerichte, lokale behandeling de snelste manier om er weer van af te komen. Zo legt Urgo Filmogel Aften een onzichtbare film over de aft die hem beschermt tegen contact, bijvoorbeeld door eten en drinken, biedt Oralmedic wattenstaafjes met een oplossing die de genezing bevordert en helpen Gengigel en Perio Aid je tandvlees en je slijmvliezen herstellen. Zo kun jij dankzij je online apotheker weer genieten van de betere dingen in het leven, met een glimlach op je gezicht!