SOS luizen! Wat te doen bij hoofdluizen?

Nu dat het schooljaar weer begonnen is, zal de gedachte al bij redelijk wat vaders en moeders zijn opgekomen: "luizen…". Je hoort immers vaak genoeg dat er kinderen besmet zijn met die vieze beestjes en voor je het weet is de hele klas van je kindje besmet. En ook jij bent als ouder niet zomaar veilig. Komt een van jouw kinderen thuis met een jeukende hoofdhuid? Weet je eigenlijk waar je op moet letten of hoe je hoofdluizen moet behandelen? Je denkt waarschijnlijk al snel aan een luizenkam of een luizenshampoo, maar wat voor alternatieven heb je zoal? En wat voor beestjes zijn luizen eigenlijk en hoe lang leven ze? Je online apotheker geeft uitleg.

Hoofdluis

De hoofdluis (wetenschappelijke naam: Pediculus humanus capitis) komt overal ter wereld voor. Luizen kennen drie levensstadia: de neet (het ei), de nimf (of larve) en de volwassen luis. De meest voorkomende manier van verspreiding van luizen is via rechtstreeks contact tussen mensen. Minder vaak voorkomend is besmetting via voorwerpen. Als hoofdluizen zich ergens vestigen, voeden ze zich met het bloed van hun gastheer en beginnen de vrouwtjes eitjes te leggen, die ze aan de haren van hun gastheer bevestigen. Nadat de eitjes zijn uitgekomen, duurt het nog ongeveer zeven dagen voordat de nimf zich ontwikkeld heeft tot een volwassen luis. De volwassen luis kan vervolgens nog zo'n 30 dagen blijven leven op het hoofd van zijn gastheer.

Een bekend misverstand is dat luizen de voorkeur geven aan ongewassen haar. Daar is echter niets van waar. Gewassen of ongewassen, kort of lang, steil of krullend, luizen voelen zich overal thuis!

Behandelingen

Er zijn verschillende manieren om een luizenbesmetting te behandelen, met verschillende slagingspercentages. En omdat we er even vanuit zullen gaan dat je niet meteen wil beginnen met het kaalscheren van je kinderen en jezelf, zetten we hier even voor je de verschillende behandelingsmethodes uiteen:

Silikom: producten tegen luizen

  • De nat-kammethode: maak het haar nat en was het met een gewone shampoo. Je haar niet drogen, maar vervolgens een conditioner aanbrengen. Vervolgens goed uitkammen met een luizenkam. Deze methode is geschikt voor alle leeftijden en tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Het relatief lage slagingspercentage van ongeveer 40 tot 60% komt met name omdat deze methode een strikte opvolging vereist.
  • Luisdodende middelen: luisdodende middelen (of pediculiciden) worden onderverdeeld in twee groepen. De eerste groep bevat producten op basis van malathion, een wereldwijd gebruikt insecticide, de tweede groep is op basis van een synthetisch insecticide, de zogenaamde pyrethroïden. Het slagingspercentage ligt bij dit soort producten aanzienlijk hoger dan bij de nat-kammethode.
  • Verstikkingsmiddelen: de laatste trend op het gebied van luizenbehandeling zijn de zogenaamde verstikkingsmiddelen dimethicone en isopropylmyristaat, die werken door de luizen te verstikken en uit te drogen. Het voornaamste voordeel, in tegenstelling tot de pediculiciden, is dat luizen geen resistentie kunnen opbouwen tegen dergelijke middelen.

Opvolging: de stap tot succes!

Niet alleen een grondige behandeling van een luizenbesmetting is belangrijk, maar ook een goede opvolging. Veel producten moeten twee of drie keer gebruikt worden, voordat alle luizen en eitjes volledig weg zijn!

Het Franse bedrijf Sanofi biedt met zijn gamma Silikom een ruim aanbod aan producten tegen luizen. Zo hebben ze een spray, een lotion en een mousse om jezelf en je kinderen weer zo snel mogelijk luisvrij te krijgen. Ontdek ze nu bij PharmaMarket.