Tips van je online apotheker tegen teken en tekenbeten

Ga jij deze zomer op natuurvakantie of gaan je kinderen op zomerkamp naar de bossen? Als de bestemming toevallig in Centraal-Europa ligt, dan moet je deze zomer extra opletten voor teken en is het misschien ook verstandig om je voor vertrek te laten inenten tegen tekenencefalitis. Door de extra warme zomer zullen teken, die normaal de voorkeur geven aan dieren, ook sneller mensen bijten. Je online apotheker geeft je graag wat extra uitleg.

Tekenencefalitis

Sommige teken kunnen een virus overbrengen dat kan leiden tot encefalitis (hersenontsteking) of meningitis (hersenvliesontsteking), de zogenaamde tekenencefalitis. Het virus komt bij ons niet voor, maar wel in de bosrijke streken van Centraal- en Oost-Europa en in sommige gebieden van Noord-Europa (Oostenrijk, Zwitserland, het oosten van Frankrijk, het zuiden van Duitsland, Hongarije, Bulgarije, Tsjechië, Slowakije, voormalig Joegoslavië, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland, de Baltische staten en het zuiden van Noorwegen, Zweden en Finland).

Teken verstoppen zich graag in struikgewas en in hoog gras, dus als je in die landen de bossen intrekt of als je kinderen daar op kamp gaan en in de bossen gaan spelen, dan is het belangrijk dat je extra goed oplet, zeker omdat je de meeste tekenbeten niet direct opmerkt, omdat de teek een anestheticum (een pijnverdovend middel) inspuit op de plaats van de beet. En als het om een besmette teek gaat, dan is het vaak al te laat op het moment dat je de teek opmerkt.

Tips om tekenbeten te voorkomen

Aangezien het om een virale infectie gaat, werken antibiotica niet tegen tekenencefalitis, daarom zijn maatregelen om tekenbeten te voorkomen dus erg belangrijk. Gelukkig bestaat er ook een vaccin dat preventief kan werken. Wij geven je graag een paar tips om tekenbeten te voorkomen:

  • De juiste kleren: draag een lange broek (bij voorkeur met de pijpen in je sokken gestopt), hoge schoenen, lange mouwen en een pet.
  • Onbedekte lichaamszones beschermen: heb je niets bij met lange mouwen of is het toch echt wel te warm buiten? Bescherm je onbedekte huid dan goed met een spray of een roller op basis van DEET. Je kunt de spray eventueel ook op je kleren aanbrengen.
  • Struikgewas vermijden: spelen in het struikgewas is leuk, maar het is juist daar dat ze op hun maaltje wachten (wilde dieren, zoals herten en everzwijnen, maar ook mensen). Blijf het liefst op het midden van de paden.
  • Inspectie na de wandeling: het is verstandig om iedere keer na het wandelen of spelen in de bossen of het struikgewas systematisch het lichaam te inspecteren op de aanwezigheid van teken, vooral in de grote lichaamsplooien en in de behaarde zones.
  • Hoe een teek verwijderen: heb je een teek? Blijf vooral rustig en gebruik een tekentang om de teek voorzichtig te verwijderen en neem daarna zo snel mogelijk contact op met een dokter.
  • Vaccinatie tegen tekenencefalitis: bij buitenactiviteiten in een van de risicolanden is vaccinatie aangeraden. Dat kan al vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Zo gaan jij en je kinderen goed voorbereid op reis en kunnen jullie met een gerust hart van jullie vakantie genieten! Veel plezier!