Je kinderen beschermen tegen vermoeidheid? Ontdek de tips van je online apotheker

Het begin van het jaar kan een zware en vermoeiende periode zijn voor je kinderen. Niet alleen zijn de dagen korter en donkerder en spelen ze minder buiten, waardoor ze minder vitamine D aanmaken, er zijn ook drukke weken, zoals carnaval en wintersport. Wil jij je kinderen wapenen tegen vermoeidheid? Je online apotheker geeft je graag wat tips!

De lange, donkere winter

Waarschijnlijk heb je zelf ook al weleens last gehad van een winterdip of van een verminderde weerstand in de winter, dus voor je kinderen is dat niet anders. De korte, donkere dagen en een drukke planning spelen ons allemaal weleens parten. En als je daar dan ook nog eens de drukte van de feestdagen, carnaval en wintersport bijtelt, dan kunnen ze wel een extraatje gebruiken om hun weerstand te ondersteunen.

Kinderen staat steeds meer bloot aan stress

Bovendien staan kinderen vandaag de dag steeds meer bloot aan stress, slapen ze minder en worden ze mentaal meer gestimuleerd, bijvoorbeeld door drukte op school, huiswerk, computerspelletjes en hobby's. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tegenwoordig gemiddeld per dag een uur minder slapen dan dertig jaar geleden.

Vitamines en mineralen

In ons lichaam zijn vitamines en mineralen beide onmisbaar bij tal van processen. Zo is jodium essentieel voor de normale werking van het zenuwstelsel en een normaal energieleverend metabolisme en is vitamine D bij kinderen onder andere belangrijk voor de groei van hun botten.

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitamines en mineralen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. Het enige verschil is scheikundig van aard: vitamines zijn organische stoffen en komen dus uit de levende natuur, terwijl mineralen anorganische stoffen zijn en dus uit de dode natuur komen. Vergelijk het met suiker, die organisch is (uit suikerbiet gewonnen), terwijl keukenzout anorganisch is (uit zoutmijnen gewonnen).

Vitamines en mineralen tegen vermoeidheid

Een goede weerstand is de sleutel tegen vermoeidheid, zeker bij jonge kinderen. Zelf kun je weleens een kort nachtje hebben en nog goed functioneren de dag nadien, maar voor kinderen is slaap essentieel. Als ze niet voldoende slapen en weinig daglicht zien, dan daalt hun weerstand en lopen ze een groter risico om ziek te worden. Met de juiste vitamines en mineralen, speciaal afgestemd op hun behoeften, help je hun weerstand op peil te houden! Bovendien zijn ze beschikbaar in kauwtabletten, gummies of siroop met verschillende heerlijke smaken. Zo is gezond blijven nog lekker ook!