De tips van je online apotheker tegen voetschimmel

Nu dat het kwik al verschillende keren boven de 30 graden is gekomen, zoeken we met z'n allen op zoveel mogelijk manieren verfrissing op. Zo trekken we bijvoorbeeld massaal naar het strand of naar het zwembad voor een dagje ontspanning en waterpret. Maar al dat plezier kan ook een vervelend kantje hebben als je ineens thuiskomt met zwemmerseczeem of voetschimmel. Zo'n 10% van de bevolking heeft last van voetschimmel en een infectie is nooit ver weg. Bescherm je voeten dankzij de tips van je online apotheker.

Voetschimmel of zwemmerseczeem

Hoewel voetschimmel eigenlijk geen eczeem is, maar juist een schimmelinfectie van (meestal) een of beide voeten, wordt voetschimmel (of met een dure medische term: tinea pedis) ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam komt van het feit dat het zwembad de plaats is waar mensen de infectie meestal oplopen. In het Engels wordt voetschimmel ook wel athlete's foot genoemd, omdat sporters er ook vaak last van hebben door overmatig zweten.

De aandoening wordt veroorzaakt door een schimmel uit de groep van de zogenaamde dermatofyten, die zich graag nestelt in vochtige huid en dan voornamelijk tussen de tenen. Openbare plaatsen waar veel mensen met vochtige blote voeten rondlopen, zoals zwembaden of gemeenschappelijke douches, bijvoorbeeld in de sportschool, zijn een ware besmettingshaard. Daarnaast wordt voetschimmel ook vaak veroorzaakt door het dragen van slecht ventilerende schoenen, die zweetvoeten veroorzaken. En ten slotte krijgen je voeten onder douche ook vaak niet de juiste verzorging. Onder normale omstandigheden helpt de natuurlijke zuurtegraad van je huid je voeten te beschermen tegen voetschimmel. Maar als die zuurtegraad verstoord wordt, bijvoorbeeld door het te vaak wassen van je voeten met zeep met een afwijkende pH-waarde of als je de zeep achteraf niet goed afspoelt, verhoog je het risico op voetschimmel.

Een goede hygiëne

Om je voeten te beschermen tegen een schimmelinfectie is het belangrijk om ze zo zuiver mogelijk te houden en weg van vocht en zweet:

  • Draag altijd slippers in openbare zwembaden en douches.
  • Draag geen te krappe schoenen of schoenen die niet ademen.
  • Doe af en toe je schoenen uit om je voeten een beetje te laten luchten.
  • Droog je voeten na het douchen goed af, ook tussen je tenen.
  • Gebruik zeep met een neutrale pH-waarde om de balans van je huid niet te verstoren.
  • Gebruik een antimicrobiële zeep tegen schimmels, zoals de Dermazole Douchegel van Dermalex. Dermazole is ideaal voor sporters of personen die gevoelig zijn voor schimmel- of huidinfecties.

Verwen je voeten deze zomer met de tips van je online apotheker, want happy feet = happy life!