Tips van je online apotheker voor huidverzorging en luchtvervuiling

In steeds meer steden vormt luchtvervuiling een bedreiging voor de gezondheid. Naast andere kwalijke effecten brengt vervuiling ook schade toe aan de huid, de eerste barrière tegen externe agressies. Woon of werk jij in een stedelijke omgeving en wil jij jouw huid zo goed mogelijk beschermen tegen luchtvervuiling om haar zo lang mogelijk jong en stralend te houden? Je online apotheker heeft een paar tips voor jouw huidverzorging en hoe jij het best omgaat met de vervuilde lucht van onze moderne samenleving.

Luchtvervuiling en je huid

We weten al enkele decennia wat de gevaren van zon en uv-straling voor de huid zijn, maar de gevaren van vervuiling, en zeker in combinatie met uv-stralen, zijn nog relatief onbekend. De huid is de eerste barrière tegen externe agressies. In aanwezigheid van luchtvervuiling wordt je huid aangetast en kan ze haar beschermende rol niet meer vervullen. De meest schadelijke stoffen voor je huid zijn:

 • Ozon: doet het talg oxideren, wat de huidbarrière beschadigt en ontstekingen veroorzaakt.
 • Fijnstof: hecht zich aan de huid en zet zich vast in de poriën, waardoor ze in de opperhuid kunnen dringen.

Resultaat: de huidbarrière wordt aangetast, wat leidt tot oxidatieve stress en ontstekingen, waardoor je huid gevoeliger wordt. Bovendien wordt het effect van luchtvervuiling nog versterkt door warmte, zon, en uv-A- en uv-B-stralen, die ook verantwoordelijk zijn voor pigmentstoornissen en huidveroudering.

Waar of niet waar?

Er zijn veel mythes over de invloeden van luchtvervuiling op je huid. Daarom willen wij er voor jou graag een paar verduidelijken:

 • Layering (huidverzorging in laagjes) gaat agressie van de huid door vervuiling tegen:
  Waar! Een 3-stappenroutine helpt de impact van vervuiling op de huid verminderen en voorkomen:

  • Stap 1: grondig maar zacht reinigen met een reinigingsgel of micellaire lotion aangepast aan je huidtype.
  • Stap 2: de huidbarrière herstellen met een hydraterend product.
  • Stap 3: je huid beschermen met een product dat behalve een hoge uv-A- en uv-B-factor ook een antioxiderend effect heeft.
 • In een vervuilde omgeving stellen we een toename van acne vast:
  Waar! Vervuiling is een verergerende factor voor diverse inflammatoire huidaandoeningen, waaronder ook acne. Dat leidt in piekperioden van vervuiling tot puistjes bij een normale huid en tot acne bij een vette huid met neiging tot acne.

 • Tijdens piekperioden van vervuiling helpt het om je helemaal in kleding te hullen:
  Niet waar! De microscopisch kleine vervuilende deeltjes dringen eenvoudig door je kleding heen. Om je ertegen te beschermen moet je de huidbarrière optimaal intact houden met een hydraterende en herstellende crème.

 • Kraantjeswater is gevaarlijker voor de huid dan vervuiling:
  Niet waar! Hoewel de kalk in water irriterend kan zijn voor de huid, is vervuiling een zwaardere agressie, omdat die de beschermende huidbarrière beschadigt. Dat kan leiden tot pigmentstoornissen, verergering van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, de huid dof doen ogen en sneller doen verouderen.

 • Vervuiling versterkt het effect van langgolvige uv-A:
  Waar! Luchtvervuiling katalyseert de schadelijke effecten van uv-licht en in het bijzonder van lange uv-A-straling, die het hele jaar door aanwezig is. Tijdens piekperioden van vervuiling is een zeer hoge uv-A- en uv-B-bescherming een must voor je huid.

Huidverzorging

In een stedelijke en vervuilde omgeving bestaat een goed ritueel voor huidverzorging uit drie stappen:

Stap 1: reinigen om onzichtbare deeltjes te verwijderen.
Een goede reiniging begint met La Roche-Posay Micellair Water Ultra. Het micellair water is extra zacht voor de gevoelige huid en verwijdert vervuiling en make-up. Of kies voor Olympus Thee van Korres, een verstevigende ontschminkende emulsie en verzorging tegen vervuiling die je huid weer laat ademen.

Stap 2: versterken om de beschermende barrière van de huid te verbeteren.
Vichy Minéral 89 werd speciaal ontwikkeld door Vichy om je huidbarrièrefunctie te versterken om de huid dag na dag sterker te maken tegen agressieve invloeden zoals vervuiling, stress en vermoeidheid. Of hydrateer en kalmeer je gevoelige huid heel de dag lang met de dagcrème Toleriane Ultra van La Roche-Posay.

Stap 3: beschermen tegen deeltjes, bij voorkeur met een uv-bescherming.
Slechts 20% van huidveroudering is erfelijk bepaald. De overige 80% is afhankelijk van omgevingsfactoren en levensstijl en dus ook van de luchtvervuiling om ons heen. De producten van Vichy Slow Âge spelen daar perfect op in en werken in op tekenen van veroudering als gevolg van die verschijnselen. Of ontdek Crème Fraîche de Beauté van Nuxe, met onder andere een rijke, hydraterende crème en een hydraterende fluid om je huid te beschermen tegen vervuilende deeltjes, en de Hydraterende Verzorging 3-in-1 van Caudalie Vine[Activ] die de afzet van vervuilende deeltjes beperkt, rimpels zichtbaar gladder maakt en je huid weer laat stralen. Tot slotte is er nog de Darphin Intral Environmental Lightweight Shield, die je alle doeltreffendheid van een stedelijke bescherming biedt in haar meest delicate vorm met een subtiele mengeling van 100% minerale uv-A-/uv-B-filters.

En vergeet uiteraard niet je huid extra goed te beschermen tegen de zon met Anthelios XL Comfort Factor 50+ van La Roche-Posay.

We kunnen de verstedelijking misschien niet tegengaan, maar gelukkig hoeft jouw huid daar niet langer de dupe van te zijn!

Bron: La Roche-Posay