Ontdek onze tips voor flesvoeding!

Als nieuwe ouders komt er veel op jullie af en je wil natuurlijk alleen maar het allerbeste voor je kleine spruit. Je wil de mooiste kleertjes en je wil dat ze naar een goede school kunnen. Maar iets dat zeker zo belangrijk is, is de juiste en bovenal gezonde voeding voor je kindje. Borstvoeding is vaak het beste, maar als je door omstandigheden geen borstvoeding kunt geven of wanneer je wil overschakelen op flesvoeding, dan is het belangrijk dat je de juiste flesvoeding gebruikt. Of is je kindje bijvoorbeeld allergisch voor koemelkeiwitten? Gelukkig vind je tegenwoordig flesvoeding aangepast aan alle specifieke behoeften van jouw kleine schat. Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Flesvoeding

Flesvoeding is vloeibare babyvoeding die met behulp van een zuigfles met fopspeen wordt gegeven. Als je aan het einde van je zwangerschap bent aangekomen of zelfs al bent bevallen, dan weet je waarschijnlijk al of je borstvoeding of flesvoeding wilt gaan geven. Iedere baby is uniek. Het is dan ook onmogelijk om vooraf een gedetailleerd voedingsschema voor flesvoeding voor je kindje uit te stippelen. Zo kun je vooraf bijvoorbeeld geen rekening houden met de volgende aspecten:

  • Is je kindje allergisch voor koemelkeiwitten?
  • Wat lust je kindje wel en wat niet?
  • Hoe en hoe snel ontwikkelen de smaakpapillen zich?
  • Kan je kindje al vroeg overstappen op opvolgmelk of niet?

Gemiddeld genomen geldt:

  • Fase 1: zuigelingenmelk kan vanaf de geboorte worden gegeven. Meestal stap je na ongeveer 6 maanden over op opvolgmelk, maar dat gebeurt soms ook pas later.
  • Fase 2: vanaf 6 maanden wordt in combinatie met opvolgmelk meestal ook begonnen met bijvoeding (babyvoeding, zacht fruit e.a.).
  • Fase 3: groeimelk wordt meestal vanaf 12 maanden gegeven. Veel ouders beginnen overigens helemaal niet aan groeimelk, maar stappen na ongeveer 9 maanden over van opvolgmelk op gewone koemelk.
  • Fase 4: peutermelk bevat extra veel vitamines, mineralen en sporenelementen. Als je peutermelk geeft, stop daar dan mee op de leeftijd van ongeveer 18 maanden.
  • Fase 5: de meeste kindjes kunnen volledig overstappen op vaste voeding en gewone melk na ongeveer 1 jaar.
  • Speciale flesvoedingen: daarnaast is er nog speciale flesvoeding voor baby's en zuigelingen met allergieën. Denk daarbij bijvoorbeeld aan flesvoeding op sojabasis of verzadigingsmelk. Flesvoeding op basis van soja is voornamelijk bedoeld voor kinderen die allergisch zijn voor koemelkeiwitten en verzadigingsmelk voor kindjes die altijd honger hebben.

Ieder kindje ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Sommige kindjes lusten direct alles en andere wennen pas aan nieuwe smaken nadat ze iets tien keer hebben geprobeerd. Bij PharmaMarket vind je alles wat je nodig hebt om jouw kindje te laten wennen aan het leven na borstvoeding. Maar het belangrijkste is dat je niets forceert en je baby rustig laat wennen aan zijn nieuwe dieet.

Bron: salusi.nl