Tips om je huid te reinigen, scrubs, peelings en micellair water

Iedere huid is anders. En dus heeft iedere huid ook een andere verzorging nodig. Als je bijvoorbeeld een gevoelige huid hebt, dan kunnen jezelf opmaken of je huid reinigen al een hele beproeving zijn. Of heb je een droge, een vette huid of een huid die snel rood wordt? Je online apotheker geeft je graag wat tips voor een optimale gelaatsreiniging, scrubs, peelings en micellair water, ongeacht jouw huidtype.

Een gevoelige huid, een droge huid of een vette huid?

Je huid kan van nature gevoelig zijn, maar een gevoelige huid kan ook van langere duur zijn of zich occasioneel voordoen en een oncomfortabel trekkerig gevoel veroorzaken.

  • Een van nature gevoelige huid: je huid is dun, licht, vaak een beetje droog; ze schilfert aan het oppervlak, wordt snel rood.
  • Een reactieve gevoelige huid: kou, zon, wind of ongeschikte verzorgings- en hygiëneproducten maken het je huid 'moeilijk'.
  • Een occasioneel gevoelige huid: huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld een overmatige afscheiding van talg of acne, versterken de gevoeligheid van je huid.

Een droge gezichtshuid geeft vaak een oncomfortabel of pijnlijk gevoel. De symptomen van een droge tot erg droge gezichtshuid zijn onder andere:

  • Een prikkelend gevoel van de huid op je wangen of je voorhoofd.
  • Een trekkende huid.
  • Barstjes in je huid.
  • Vervellen of schilfers.

Een vette huid komt ook vaak voor, vooral op het gezicht en de hoofdhuid. Een vette huid is het gevolg van een overdreven activiteit van de klieren in je huid die te veel talg produceren. Je poriën zijn verwijd en je huid is iets dikker. In erge gevallen kun je een vette film voelen op je huid.

Je gezicht reinigen? Waarom en hoe?

Gedurende de dag verzamelen zich verschillende soorten onzuiverheden op de huid van je gezicht. Niet alleen make-up, maar ook stofdeeltjes uit de lucht zoals roetdeeltjes. En of je nu make-up draagt of niet, je huid reinigen is de voornaamste stap in elke verzorgingsroutine om een stralende en gezonde, evenwichtige huid te behouden. Om onzuiverheden die zich op het huidoppervlak hebben opgehoopt (zweet, talg, dode huidcellen, stof, cosmetica …) te verwijderen is het belangrijk om je huid goed te reinigen.

Alleen water volstaat niet om alle onzuiverheden en de dagdagelijkse vervuiling van je huid te verwijderen, maar echte "zeep" is vaak te agressief voor de gevoelige huid, omdat die de barrière van de huid, die je huid tegen agressieve omgevingsfactoren beschermt, kan aantasten. Bovendien is de pH-waarde van zeep vaak ook slecht voor de huidflora van je huid.

Micellair water, een peeling of een scrub?

Niet alleen overdag, maar ook 's nachts hoopt vervuiling, in het bijzonder huidsmeer en dode huidcellen, zich op aan het huidoppervlak. Om de dag te beginnen met een frisse huid kies je het best voor een milde reinigingsmelk of een micellaire melk met een tonic, een micellair water, aangepast aan je huidtype, of, als je liever water gebruikt, een reinigingsgel of -crème of een micellaire gel. Ook kun je een à twee keer per week kiezen voor een peeling of een scrub.

Je hoort er vaak over praten, scrubs, peelings of micellair water, maar wat doen ze eigenlijk en wat is het verschil?

Micellair water is een reinigingsproduct dat bestaat uit "micellen", kleine, oppervlakteactieve deeltjes. Die deeltjes spelen een rol bij het reinigen van je huid. Dus micellair water, in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, is niet zomaar een water, maar een echt reinigingsproduct (dat merk je ook wanneer je de fles schudt: het water schuimt). Micellair water bevat zachte bestanddelen om de huid niet te irriteren, maar tegelijkertijd wel make-up en verontreiniging te verwijderen.

Om je huid af en toe eens extra te reinigen kun je een peeling of een scrub gebruiken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Onder scrubben of peelen verstaan we het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak om de huid zachter en gladder te maken. Een scrub heeft een korrelige structuur en verwijdert onzuiverheden en dode huidcellen door middel van wrijving. Bij een peeling daarentegen hoef je niet zelf te wrijven; je brengt de peeling aan en gedurende vijf à tien minuten worden dode huidcellen verwijderd door de zuren die in de peeling zitten. (Let op: veel merken gebruiken de namen scrub en peeling te pas en te onpas, dus kijk wel goed op de verpakking wat je koopt.)

Zie je door de bomen het bos niet meer of wil je gewoon graag wat meer informatie over hoe je jouw gevoelige of vette huid kunt reinigen? Je online apotheker helpt je graag verder!