De tips van je online apotheker voor antirimpelcrèmes

Vanaf welke leeftijd zou je een antirimpelcrème moeten gebruiken? Een veelgestelde vraag zonder eenduidig antwoord. Naarmate je ouder wordt, wordt je huid ook ouder. Daar is niets aan te doen. Maar je kan wel zoveel mogelijk doen om je huid zo lang mogelijk mooi en jong te houden.

Huidveroudering

Huidveroudering tegengaan staat voor een groot deel gelijk aan het voorkomen van het uitdrogen van je huid en het beperken van schade door de zon. Maar er zijn ook nog andere factoren die kunnen leiden tot rimpels of een slappe huid, zoals stress, ongezond eten, vervuiling en vermoeidheid.

Op welke leeftijd begin je met een antirimpelcrème?

In je tienerjaren tot halverwege de twintig heeft je huid weinig behoefte aan verzorging, op wat onzuiverheden als puistjes en mee-eters na. Maar vanaf je 25e ondergaat je huid een verandering. Het collageen en de elastine, die je huid stevig en elastisch houden, nemen af. Vaak begin je vanaf die leeftijd ook de eerste tekenen van huidveroudering te merken. Je krijgt wallen na een korte nacht, kleine rimpeltjes en fijne lijntjes beginnen zich te tonen en af en toe heb je een futloze teint.

25 tot 40 jaar

Vanaf dat je 25 jaar oud bent, is het moment daar om aan je eerste antirimpelcrème te beginnen. Zo kun je kiezen uit een hele reeks crèmes en serums, maar je bent nog niet per se toe aan een zware antirimpelcrème. Ook al is het niet schadelijk, het heeft ook geen nut. Zwaardere antirimpelcrèmes helpen je huid te herstellen en bouwen weefsel op, maar op jouw leeftijd heb je dat nog niet nodig.

Vanaf je 30e verjaardag kan je huid al iets meer ondersteuning gebruiken en zoek je best een antirimpelcrème die past bij jouw leeftijd en meer gericht is op het voorkomen van huidveroudering en het verzorgen van je huid.

Vanaf je 40e

40 jaar worden is voor velen van ons al een behoorlijke stap. Voor je gevoel ben je nu niet meer “jong”. De veranderingen in je huid hebben geleid tot een slappe huid en de fijne lijntjes in je gezicht zijn prominenter aanwezig. 40 jaar is ook de leeftijd waarop je moet beginnen overwegen om over te stappen op een antirimpelcrème die de tekenen van huidveroudering bestrijdt, rimpels vermindert en verdere huidveroudering tegengaat.

Tijdens en na de overgang

Tijdens de overgang ondergaat je gehele lichaam opnieuw een flinke verandering die ook een impact heeft op je huid. De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam neemt af, je huid maakt nog minder collageen aan, wordt dunner en wordt vaak ook aanzienlijk droger. Om die redenen krijgen veel vrouwen na hun vijftigste bijvoorbeeld hangende wangen, een vale teint en natuurlijk diepe rimpels die prominent in het gezicht aanwezig zijn. Vanaf dat moment heeft je huid behoefte aan rijke en voedende crèmes om je gedehydrateerde huid te verzorgen en de effecten van de menopauze tegen te gaan.

Let op: laat je ook weer niet te veel leiden door de leeftijden op je antirimpelcrème. Sommige vrouwen krijgen al heel vroeg last van rimpels terwijl anderen zelfs na hun 60 nog meer dan genoeg hebben aan alleen een hydraterende crème.

Wat voor huidtype heb jij?

Je leeftijd is niet de enige factor die bepaalt wanneer je rimpels krijgt. Rimpels hebben namelijk ook te maken met je huidtype. Een vette huid is meestal wat soepeler, waardoor rimpels minder snel zichtbaar worden. De kans op rimpels is veel groter bij een droge tot zeer droge huid. Als je een droge huid hebt, is het dus erg belangrijk om die goed te hydrateren en intensief te voeden.

Zorg er daarnaast ook voor dat je dieet en je levensstijl geen slechte invloed hebben op je huid. Slaap voldoende, eet gevarieerd en drink voldoende water. En reinig je huid altijd goed voordat je je antirimpelcrème aanbrengt om er zo het meeste uit te halen. Let er ook op dat je af en toe tijd neemt voor jezelf, want stress en zorgen zijn vaak van ons af te lezen. Vergeet ten slotte niet om je dagelijks in te smeren om uv-gerelateerde schade te voorkomen.

Bron: Vichy