Tips van je online apotheker als je kind vegetariër is

Het vegetarisme wordt steeds populairder. Iedereen heeft tegenwoordig wel een vriend of iemand in zijn of haar familie die geen vlees eet, in alle restaurants vind je vegetarische alternatieven en initiatieven zoals “Dagen zonder Vlees” trekken meer en meer volgers. Ben jij een vegetariër in hart en ziel en wil jij je kinderen ook laten meegenieten van de voordelen van jouw gezonde dieet? Of is je kind op een dag thuisgekomen met de mededeling dat hij geen vlees meer wil eten? Wat de reden ook is, is het wel verstandig voor kinderen om een vegetarisch dieet te volgen? Krijgen ze wel de voedingsstoffen die ze nodig hebben? Je online apotheker legt uit.

Vegetarisme of veganisme bij kinderen: de risico’s

Hoe kun je je kind helpen vegetarisch te eten zonder zijn groei op het spel te zetten? Een evenwichtig en gevarieerd vegetarisch dieet, rijk aan energie, zorgt ervoor dat kinderen goed kunnen groeien en zich goed kunnen ontwikkelen. Een onevenwichtige voeding kan daarentegen leiden tot groei- en ontwikkelingsachterstanden en tot tekorten aan voedingsstoffen. Op welke voedingsstoffen moet je vooral letten?

  • Eiwitten: de hoeveelheid en de kwaliteit van de eiwitten zijn een belangrijk punt om in het oog te houden. Als je kinderen voldoende zuivelproducten en eieren eten, dan is er in principe geen reden tot ongerustheid, maar bij een veganistisch dieet is het nodig om een goed evenwicht te behouden tussen verschillende bronnen van plantaardige eiwitten. De belangrijkste bronnen van plantaardige eiwitten zijn granen en peulvruchten.
  • Vetzuren: veganistische diëten zijn arm aan EPA en DHA, twee belangrijke omega 3-vetzuren die we terugvinden in zeevruchten en eieren. Dat tekort moet gecompenseerd worden door plantaardige oliën te kiezen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, zoals koolzaadolie, lijnzaadolie en sojaolie.
  • IJzer: ijzer komt in twee verschillende vormen voor in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt vooral voor in vlees en vis, non-heemijzer voornamelijk in planten. Ons lichaam is beter in staat om heemijzer op te nemen dan non-heemijzer, al wordt non-heemijzer wel iets beter opgenomen uit plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals broccoli, bloemkool, citrusvruchten en tomaten, omdat vitamine C de opneembaarheid van ijzer verhoogt.
  • Zink: zink speelt een rol bij de immuniteit, de groei en de gezondheid van de huid. Bij niet-vegetariërs/-veganisten komt vijftig procent van de zinkinname uit dierlijke eiwitten. Bovendien kunnen bepaalde stoffen in plantaardige producten de biologische beschikbaarheid van zink verminderen. Daarom wordt aan veganisten een vijftig procent hogere inname aan zink aanbevolen dan aan omnivoren. Goede bronnen van zink zijn onder andere peulvruchten, noten en gefermenteerde sojaproducten.
  • Calcium en vitamine D: als je kind een zogenaamde lacto-ovo-vegetariër is (en dus alleen vlees, vis en pluimvee uitsluit) en voldoende zuivelproducten gebruikt, hoef je je in principe geen zorgen te maken over een calciumtekort. Voor veganistische kinderen is het echter essentieel om te zorgen voor voldoende calcium, bijvoorbeeld uit sojaproducten, granen, sappen of groenten die van nature calcium en vitamine D bevatten, zoals waterkers, peterselie, broccoli, sinaasappelen en volle granen. NB: het calciumgehalte in je moedermelk wordt niet beïnvloed als je als moeder veganist bent.
  • Vitamine B12: vitamine B12 is alleen te vinden in dierlijke producten, waaronder zuivelproducten en eieren. Kinderen die een veganistisch dieet volgen, moeten dus zeker verrijkte soja- en graanproducten eten of een supplement innemen om ervoor te zorgen dat ze voldoende vitamine B12 binnenkrijgen. Bovendien zijn baby’s die borstvoeding krijgen van een veganistische moeder, bijzonder kwetsbaar voor een tekort aan vitamine B12.
  • Vezels: in tegenstelling tot bovengenoemde voedingsstoffen is bij een vegetarisch of veganistisch dieet de vezelinname vaak veel hoger dan de aanbevelingen. Daardoor kan de absorptie van bepaalde mineralen belemmerd worden en kan de eetlust verminderen.

Conclusie: als het dieet goed uitgewerkt is en je rekening houdt met de belangrijkste voedingsstoffen, dan kan het voor kinderen geen kwaad om vegetarisch te eten, maar dat vereist wel een goede kennis van voeding en een goede opvolging door een diëtist.