Verbrand? Tips van je online apotheker om je huid te beschermen en te verzachten

De zon, warme temperaturen, terrasjes, strand, noem maar op … Wie houdt er nu niet van de zomer? Maar de keerzijde van de zomer is het risico op zonnebrand. Een verbrande huid is allesbehalve fijn, maar wat kun je ertegen doen? De meeste mensen zijn al weleens verbrand in hun leven, met een rode, trekkerige huid en vaak een onplezierig en soms pijnlijk gevoel als gevolg. Zonnebrand is allesbehalve esthetisch en is bovendien nog eens erg schadelijk voor je huid. Een goede bescherming tegen de zon is dan ook onmisbaar. Ben je toch verbrand? Je online apotheker brengt je graag verzachting.

Wat is zonnebrand eigenlijk?

Bij langzame en lichte blootstelling aan de zon is de huid meestal zelf in staat om zich te beschermen tegen uv-straling: je bovenste huidlaag zal iets verdikken en er vindt pigmentvorming plaats. Die pigmentvorming zorgt voor een bruine verkleuring van de huid. Als je huid echter overmatig blootgesteld wordt aan uv-straling, dan kan ze zich niet meer voldoende beschermen en kun je dus te maken krijgen met zonnebrand. Je huid kleurt rood en voelt warm en pijnlijk aan. In ergere gevallen kunnen zelfs zwellingen en blaarvorming optreden. Ook wordt je huid droog en zal ze uiteindelijk beginnen schilferen en vervellen.

Vervellen van je huid

Om de beschadigde cellen te verwijderen zal je lichaam een mechanisme in werking zetten: het vervellen van je huid. Bj een verbrande huid laat de bovenste laag (de hoornlaag) los om plaats te maken voor een nieuwe huidlaag. Dat is een natuurlijk proces en zal ervoor zorgen dat mogelijke schadelijke cellen worden afgevoerd van het lichaam. Het is aan te raden om de huid niet zelf los te trekken, aangezien je huid alleen maar verder kan beschadigen. Bovendien loop je dan ook het risico op infecties.

Wat te doen bij zonnebrand?

Als je verbrand bent, is het belangrijk dat je direct uit de zon gaat en daar ook blijft. Dat zorgt ervoor dat je huid niet verder zal verbranden en kan herstellen. Om het herstelproces van je huid te bevorderen is het belangrijk dat je inzet op een goede hydratie van je huid. Dat kun je doen door voldoende te drinken en door een vochtinbrengende crème te gebruiken. Een goede aftersun houdt het vocht vast en hydrateert de door zon uitgedroogde huid intensief. Als je verbranding erg pijnlijk is, dan kan het helpen om de pijn te verlichten door je huid af te koelen met water. Let op: bij ernstige gevallen van zonnebrand, bijvoorbeeld met blaarvorming, is een gewone aftersun niet meer voldoende. Behandel je wond dan als een brandwond, met een aangepaste crème.

Je huid beschermen om zonnebrand te voorkomen

Rond het middaguur is de straling van de zon het meest intens. Daarom is het best de zon te vermijden tussen 12.00 en 15.00 uur. Houd er ook rekening mee dat uv-straling weerkaatst en dat je zelfs onder een parasol of in de schaduw nog kunt verbranden. Gebruik daarom altijd een zonneproduct met de juiste beschermingsfactor en draag altijd een zonnehoed of een pet.

Bron: Vichy