Verkoudheid of griep met korstjes in je neus? Goed verzorgen!

In onze neus zit slijmvlies, dat maar liefst 95% van de verontreinigde luchtdeeltjes en ziektekiemen uit de omgeving filtert. Anders gezegd: de neus zorgt er voor dat wij gezonde lucht binnenkrijgen. Als het slijmvlies uitgedroogd raakt, krijg je te maken met lastige, droge korstjes. In de volksmond is dit kwaaltje beter bekend als een verstopte neus. Je kan ook last krijgen van jeuk, een verminderde reukzin en bloedneuzen.

Hoe kan je een droog neusslijmvlies voorkomen en genezen? Behandelen is de boodschap, want alleen met een gezond slijmvlies kan je neus zijn werk doen!

Verkoudheid of griep

Korstjes horen niet thuis in de neus. Ze kunnen jeuken en een bloedneus veroorzaken. De belangrijkste oorzaak is een stevige verkoudheid. Je neusslijmvlies is dan helemaal van streek. Sommige mensen krijgen een loopneus, terwijl anderen juist last krijgen van een verstopte neus. Heb je korstjes in de neus, dan kan een gevitamineerde neuszalf soelaas bieden. Deze voeden het slijmvlies en verzachten het gevoelige weefsel in de neus. Je (online) apotheker kan je hierin adviseren.

Vochtige lucht = vrij ademen

Ook door droge lucht, allergieën, hormonale veranderingen of medicijnengebruik kan het neusslijmvlies uitdrogen. Hierdoor werkt de filter van onze neus minder goed. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je huis. Je kan bijvoorbeeld waterbakjes aan je verwarming hangen, of een luchtbevochtiger plaatsen. Voeg een paar druppeltjes essentiële olie van eucalyptus, rozemarijn of tea tree toe en je huis gaat heerlijk fris ruiken!

Verslaafd aan neusspray?

Je hebt vast wel al gemerkt dat een neusspray verlichting brengt, zoveel zelfs dat je hem vaker wil gebruiken dan op de bijsluiter aangegeven staat. Onderzoek heeft uitgewezen dat neussprays - en neusdruppels inderdaad verslavend kunnen werken.

Het gaat daarbij om producten waar de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline in zit. Deze stoffen zorgen ervoor dat de gezwollen slijmvliezen in de neus slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in de neus en hierdoor kun je weer vrijer ademen. Als je stopt met het gebruiken van neusspray verwijden de bloedvaatjes weer. Daarom wil je ze net vaker gebruiken!

Als je de neusspray langer dan een week gebruikt, kun je last krijgen van het zogenaamde “rebound effect”, ofwel een voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat het neusslijmvlies kan beschadigd raken. Het slijmvlies blijft hierdoor gezwollen en je hebt steeds opnieuw neusspray of neusdruppels nodig.

Wil je meer advies over het afbouwen of stoppen? Neem dan contact op met je arts (online) apotheker.

Een natuurlijke oplossing

Heb je last van een zogenaamde verstopte neus, probeer dan vooral om niet in je neus te peuteren. Vraag je apotheker naar natuurlijke oplossingen voor je verstopte neus. Een zachte oplossing is bijvoorbeeld de Cinuforce Neusspray (Dr. Vogel) , die kamille, eucalyptus en munt combineert, om jeuk en ontsteking te remmen, maar ook om bloedneuzen te voorkomen. Deze neusspray is 100% natuurlijk, bevat geen schadelijke stoffen. Hij bevochtigt de neusholtes langdurig.