Tips van je online apotheker om vol energie het nieuwe schooljaar in te gaan

September kan een stresserende maand zijn voor schoolgaande kinderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw kinderen vol energie aan het schooljaar beginnen als de eerste tekens van vermoeidheid al na een paar dagen opduiken? Goed slapen en evenwichtig eten zijn daarbij onmisbaar, maar als dat niet voldoende is, dan kan de natuur ze helpen om het schooljaar zachtjes te beginnen. Je online apotheker toont je de wonderen van de fytotherapie!

Het nieuwe schooljaar

De strandspulletjes, de wandelschoenen en de zonnecrème worden opgeborgen en maken plaats voor boekentassen, brooddozen en de eerste schooldagen … Elke verandering van seizoen is een bron van vermoeidheid, maar door de terugkeer naar school kan september een bijzonder zware maand zijn. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen die kostbare, heilzame ontspanning van de vakantie niet op enkele dagen verliezen? Hoe voorkom je dat ze worden overspoeld door stress en vermoeidheid? Om het schoolritme rustig en in vorm te hervatten, is het vooral belangrijk dat ze weer geleidelijk normaal beginnen slapen. Een regelmatige levensstijl, met vaste tijdstippen om te gaan slapen en op te staan en een evenwichtige voeding, is al een goed begin. Maar daarnaast kunnen bepaalde planten je kinderen ook helpen in de strijd tegen de mentale stress en vermoeidheid van het nieuwe schooljaar.

Energie, rechtstreeks uit de natuur!

Fytotherapie (van de Griekse woorden “phytos”, dat plant betekent, en “therapeuo”, dat verzorgen betekent) is een vorm van geneeskunde gebaseerd op plantenextracten en natuurlijke ingrediënten. Wij geven je graag een klein overzicht van de planten en kruiden die jouw kinderen kunnen helpen tijdens die zware eerste dagen van het nieuwe schooljaar:

  • Ginseng (Panax ginseng) is de adaptogene plant bij uitstek om tonus en energie terug te vinden. Aan de plant worden een hele reeks fysiologische effecten toegeschreven die heilzaam kunnen zijn voor de werking van de hersenen (stress, concentratie, geheugen) en de vitaliteit (ginseng stimuleert het immuunsysteem).
  • Passiebloem (Passiflora incarnata) is een plant met tal van interessante eigenschappen tegen angst en nervositeit. Het extract van passiebloem verlicht lichte symptomen van mentale stress, verbetert de slaapkwaliteit en werkt in op spanning, nerveuze opwinding en prikkelbaarheid.
  • Melisse (Melissa officinalis) helpt tegen spijsverteringsstoornissen (opgeblazenheid, winderigheid) en verlicht tegelijkertijd lichte symptomen als gevolg van stress, angst en slapeloosheid.
  • De bladeren van groene thee (Camelia sinensis) worden traditioneel gebruikt tegen vermoeidheid en zwakte. Groene thee is een natuurlijk stimulerend middel dat stress en angst doet afnemen en de concentratie stimuleert.
  • Munt (Mentha piperita) staan bekend voor zijn neurobeschermende en antioxiderende eigenschappen.
  • De bladeren en bloemen van de meidoorn (Crataegus spp) versterken en beschermen het hart, werken kalmerend en verlichten lichte symptomen van stress.
  • En ten slotte is het begin van het nieuwe schooljaar ook een goed moment voor een vitamine C-kuur en dus voor citrusvruchten (de mandarijntjes komen eraan), de beste wapens in de strijd tegen vermoeidheid!

Bron: Farma-Sfeer