Melanoom: het belang van vroegtijdige opsporing

Melanoom komt steeds vaker voor, met elke tien jaar een verdubbeling van het aantal gevallen in Europa. In België alleen al tellen we jaarlijks ongeveer 2.200 gevallen van melanoom. Hoe vroeger een melanoom wordt opgespoord, hoe doeltreffender het kan worden behandeld. Dankzij een vroegtijdige opsporing kan melanoom in 90% van de gevallen succesvol behandeld worden. Je online apotheker geeft je graag wat tips om je te helpen een melanoom te herkennen.

Het ABCDE van melanoom

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit ophopingen van pigmentcellen (melanocyten), die in de meeste gevallen zichtbaar zijn op het lichaam als moedervlekken. Als melanocyten zich kwaadaardig gaan gedragen, kan zich een melanoom ontwikkelen, dat op zijn beurt weer kan uitzaaien naar de rest van je lichaam, met name naar je lymfeklieren. Het is dus ook van levensbelang om mogelijke melanomen vroegtijdig op te sporen. Voor een doeltreffende opsporing van melanoom is de zogenaamde ABCDE-methode bedacht.

Controleer veranderingen in je moedervlekjes aan de hand van de ABCDE-methode, die werd ontwikkeld, goedgekeurd en wordt gebruikt door dermatologen overal ter wereld. Elke letter komt overeen met een aspect van huidvlekjes waar je op moet letten:

melanoom A A voor asymmetrie: een huidvlekje dat niet rond of ovaal van vorm is en/of waarvan de contouren en kleuring niet gelijkmatig rond het midden zijn verdeeld.
melanoom B B voor border (rand): onregelmatige, grillige randen, zoals op een landkaart.
melanoom C C voor colour (kleur): een huidvlekje dat verschillende kleuren heeft, drie of meer duidelijk onderscheidbare kleuren (bruin, rood, wit, enz.).
melanoom D D voor diameter: een diameter van meer dan 6 mm (de grootte van een potloodgommetje).

melanoom E E voor evolutie: is de plek gegroeid de laatste weken of maanden, is hij gaan jeuken of bloeden?

Per letter van de ABCDE-regel ken je 1 punt toe als de moedervlek eraan voldoet. Bij 2 of meer punten is het aan te raden om de plek eens aan een arts te laten onderzoeken. Veel, zo niet de meeste moedervlekken die 2 of 3 punten scoren, zijn toch nog goedaardig, maar een plek die 0 of 1 punt scoort zal vrijwel altijd onschuldig zijn.

Moedervlekken en de dermatoloog

Over het algemeen heeft een mens zo'n twintig moedervlekjes verdeeld over zijn lichaam en gezicht, maar hoe meer het er zijn, hoe groter de kans op huidkanker. Volgens recente onderzoeken verschijnt zo'n 65% van de melanomen buiten een reeds bestaande, zichtbare moedervlek. Het is dan ook van cruciaal belang om te letten op nieuw opduikende huidvlekjes en op eventuele veranderingen en ze op tijd te laten onderzoeken door een dermatoloog.

Ondanks enkele recente veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van kankerbestrijding blijft metastatisch melanoom de voornaamste doodsoorzaak door kanker bij jonge mensen in onze regio. Probeer samen met PharmaMarket door een goede opsporing ervoor te zorgen dat we dat getal zo ver mogelijk terug kunnen dringen!

Bron: La Roche-Posay