Wassen en hygiëne: bescherm de vacht van je huisdier!

Zelf kom je graag fris en goed verzorgd voor de dag, maar je wil natuurlijk ook dat je huisdier lekker fris ruikt en er goed uitziet. Bovendien is een goede hygiëne ook belangrijk voor zijn gezondheid en om zijn vacht zo lang mogelijk stralend te houden. Sommige honden of katten moeten, al naar gelang hun gedrag, vaker in bad dan andere, maar let er ook op dat je niet overdrijft. Bovendien is het belangrijk om aangepaste producten te gebruiken, omdat gewone zeep en shampoo de talglaag van de huid kan aantasten of allergische reacties kan veroorzaken. Maar wat is nu eigenlijk de correcte manier om je huisdier te wassen? Je online apotheker geeft raad.

Je huisdier wassen

Zorg ervoor dat je de volgende zaken binnen handbereik hebt voordat je begint: een borstel, een speciale shampoo voor honden of katten, 2 of 3 handdoeken, een dweil en een kom.

Bij mooi weer kun je je huisdier buiten wassen. Als je hond of kat niet te groot is, volstaat een kleine badkuip. Als je je hond in de badkamer wast, let er dan wel op om een antislipmat of een handdoek in de badkuip te leggen.

Zorg dat het water lauw is en de straal zacht. Begin met het nat maken van de voor- en achterpoten en maak dan het hele lichaam nat. Vermijd daarbij de ogen, de neus en de oren. Praat tijdens het wassen op een zachte toon tegen hem en beloon hem met een snoepje indien nodig.

Verdun de shampoo met wat water in een kom en breng hem aan op de vacht. Laat de shampoo schuimen door minstens vijf minuten te masseren, van kop naar de staart, zonder de buik en poten te vergeten.

Na de wasbeurt zorgvuldig afspoelen. Let op dat het water niet warmer is dan 38 graden, dat kan slecht zijn voor zijn hart.

Zorg dat het water doorzichtig van je huisdier afspoelt. Honden schudden zich na een wasbeurt droog, dus zet een stap achteruit, zodat je niet zelf ook een douche krijgt. Wrijf zijn hele lijf droog. In de zomer kun je je hond of je kat buiten laten drogen in de zon, maar hou in de winter je huisdier zeker binnen totdat zijn vacht droog is. Je kunt eventueel ook een haardroger gebruiken, maar let er wel op dat hij niet schrikt van het geluid en dat je de temperatuur goed afstelt. Test daarom de temperatuur en de afstand van de haardroger altijd eerst op je hand.

Frontline Pet Care

Naast de juiste manier van wassen zijn ook de juiste shampoo en verzorgingsproducten voor de oren en de ogen van je huisdier erg belangrijk. Bij je online apotheker vind je de producten van Frontline Pet Care. Frontline biedt je een ruim gamma aan aangepaste shampoos, maar ook gels om de oren en de ogen van je huisdier te reinigen en een balsem die de voetzolen beschermt tegen sneeuw, zand en andere irriterende factoren! Zo gaat jouw favoriete viervoeter fris en verzorgd de zomer tegemoet!

Bron: Frontline Pet Care