Weg met waterpokken dankzij je online apotheker!

Als ouder weet je dat de kans groot is dat je kindje er op een gegeven moment mee thuiskomt en ergens weet je ook dat het beter is dat ze het op jonge leeftijd krijgen dan wanneer ze iets ouder zijn, maar toch vrees je - bewust of onbewust - de dag dat het zo ver is: waterpokken! Waterpokken zijn een klassieke kinderziekte. Maar hoe behandel je ze en wat is de beste manier om besmetting te voorkomen? Je online apotheker geeft je graag wat uitleg.

Waterpokken

Waterpokken worden ook wel windpokken, wijnpokken of varicella genoemd. Het gaat om een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicella-zostervirus (datzelfde virus kan bij volwassenen ook gordelroos veroorzaken). Meestal ontstaan waterpokken door "aanhoesten" of lichamelijk contact en de incubatietijd van de infectie bedraagt ongeveer 13 tot 18 dagen. Bovendien is de ziekte erg besmettelijk. In een gematigd klimaat, zoals we het bij ons kennen, zal ongeveer 95% van de bevolking er voor zijn twaalfde levensjaar mee in aanraking zijn gekomen.

De ziekte wordt gekenmerkt door rode vlekjes die overgaan in kleine blaasjes gevuld met vocht, die vervolgens uitdrogen en korstjes vormen. Waterpokken zijn erg besmettelijk. Het virus kan overgebracht worden door rechtstreeks lichamelijk contact, maar ook door indirect contact, bijvoorbeeld door te hoesten of te niezen. Naast de huiduitslag, vlekjes en blaasjes voelen de meeste patiënten zich vaak ook grieperig of hebben ze hoofdpijn.

Net zoals bij de meeste klassieke kinderziekten, zoals de mazelen of rodehond, krijgen de meeste mensen waterpokken maar een keer in hun leven, al komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat iemand als volwassene het virus nog eens krijgt als secundaire infectie of in de vorm van zona of gordelroos.

Over het algemeen geneest de ziekte bij kinderen vrij snel en verloopt de infectie zonder complicaties. Maar zoals wel vaker het geval is, wordt de ziekte ook gevaarlijker naarmate de patiënt ouder is.

Tips om waterpokken te verzachten

  • Vermijd krabben: knip de nagels van je kinderen kort en houd ze zuiver om het risico op bijkomende infecties en littekens achteraf te beperken. Bovendien verergert krabben de jeuk alleen maar. Als je iets wil geven tegen de jeuk, vraag dan eerst raad aan je huisarts of je online apotheker.
  • In geval van koorts mag je iets geven op basis van paracetamol voor kinderen, maar let erop dat je niets geeft op basis van ibuprofen, zoals Nurofen!
  • En hoewel een infectie vaak niet lang duurt, is het wel aan te raden om je kinderen thuis te houden van school of van het kinderdagverblijf en uit de buurt van zwangere vrouwen om te voorkomen dat ze anderen besmetten.
  • Vermijd de zon: door warmte gaan ze meer zweten en dat geeft meer jeuk. Daarnaast zijn letsels ook gevoeliger voor de zon.
  • Vermijd warm water: in plaats van je kind in bad te doen, is het beter om hem te laten douchen met lauw water. Bij het afdrogen kun je ook het best deppen in plaats van te wrijven.
  • Gebruik ook nooit talk om de blaasjes uit te drogen! Talk verhoogt het risico op een zogenaamde superinfectie (een nieuwe infectie bovenop de bestaande infectie) en verdere besmetting. Bovendien bestaat het risico op inademen van het poeder.
  • Niet zwemmen totdat de blaasjes uitgedroogd zijn: dan pas zijn ze niet meer besmettelijk. Bovendien kan het water de jeuk ook verergeren.

Behandelen

Er bestaat een vaccin tegen waterpokken, maar vaccinatie is niet verplicht. En omdat de infectie in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt zonder gevolgen, is het in principe voldoende om de symptomen, zoals de blaasjes en de bijbehorende jeuk, te verzachten. Een goede uitdrogende lotion of spray doen daarbij wonderen, zoals Cytelium van A-Derma om de beschadigde huid te verzachten en te herstellen. Daarnaast kun je ook Diaseptyl van Ducray gebruiken, een kleurloos ontsmettingsmiddel. Het gebruik van een geschikt ontsmettingsmiddel is ideaal om superinfecties te voorkomen. Vroeger werd bij waterpokken ook vaak eosine gebruikt, maar omdat dat geen kleurloos middel is, kan het er juist voor zorgen dat een eventuele superinfectie niet op tijd wordt opgemerkt.

Zo kun jij dankzij onze tips jouw kleintje wat verzachting bieden in het geval van die vervelende waterpokken!