29 oktober: Wereld Psoriasis Dag!

Zaterdag 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag, een dag die speciaal in het leven werd geroepen om mensen met psoriasis en psoriatische artritis de aandacht te geven die ze verdienen. Ongeveer 2% van de wereldbevolking lijdt aan een vorm van psoriasis, maar tegelijkertijd zijn er ook nog veel mythes en onduidelijkheid rond de aandoening. Je online apotheker neemt je graag mee in de wereld van psoriasis.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een stuk genetisch en erfelijk bepaald is. De ziekte treft vooral jonge volwassenen, zowel mannen als vrouwen, maar kan op elke leeftijd toeslaan.

De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke of jeukerige, rode schilfers die over heel het lichaam voor kunnen komen. Die schilfers worden veroorzaakt door een versnelde deling (of proliferatie) en een verminderde rijping (differentiatie) van de hoorncellen van de huid. En hoewel psoriasis voornamelijk zichtbaar is op de huid, is het geen echte huidaandoening, maar een aandoening van het immuunsysteem.

De meest voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris of "gewone psoriasis". De meeste vormen van psoriasis hebben een ding gemeen: witte schilfers op rode vlekken op de huid, ook wel plaques genoemd. Die schilfers vertonen steeds dezelfde vaste eigenschappen:

  • Ze zijn duidelijk afgetekend, de overgang naar de gezonde huid is scherp begrensd,
  • Het oppervlak bestaat uit niet goed met elkaar samenhangende zilverig of witte schilfers,
  • Onder de schilfers vertoont de huid een glimmende, homogene roodheid,
  • Wanneer je over de schilfers krabt, komen ze eenvoudig los, een beetje zoals kaarsvet, gepaard met kleine bloeddruppeltjes.

Bovendien krijgen in zo'n 15% van de gevallen de patiënten naast schilfers ook last van gewrichtsklachten, de zogenaamde psoriatische artritis.

Naast de vervelende jeuk en de soms pijnlijke schilfers is voor mensen die lijden aan psoriasis ook het stigma dat rond de aandoening hangt erg vervelend. Veel mensen die niet goed weten wat psoriasis inhoudt, vinden het moeilijk om erover te praten of zijn bang voor mogelijke besmetting. Het is dan ook belangrijk dat mensen beseffen dat psoriasis zeker niet besmettelijk is.

Lijd jij zelf aan psoriasis of ken je iemand die eraan lijdt? Lees hier ook onze blog van vorig jaar terug met 10 tips om een leven met psoriasis wat te verzachten.

Psoriasis: smeren, smeren en nog eens smeren

Helaas is er nog geen manier om psoriasis te genezen. Maar er is één ding waar alle psoriasispatiënten het over eens zijn, en dat is die die vervelende jeuk. Om krabben tegen te gaan en de symptomen te verlichten hebben grote producten van verzorgingsmerken, zoals La Roche-Posay, Ducray en Dermalex, crèmes en gels ontwikkeld die de huid verzachten, afschilfering tegengaan. Regelmatig smeren met een gespecialiseerde crème of gel helpt de jeuk en huidirritatie te verzachten.

Neem deze Wereld Psoriasis Dag samen met PharmaMarket eens de tijd om even stil te staan bij de ziekte en erover te praten. Hoe meer psoriasis bekend en bespreekbaar wordt, hoe meer we het leven van de patiënten draaglijker kunnen maken!