Wratten herkennen, behandelen en voorkomen met je online apotheker!

Wratten op je handen of je voeten kunnen pijnlijk en vervelend zijn en bovendien zijn ze weinig esthetisch. Gelukkig hoef je voor een doeltreffende behandeling tegenwoordig allang niet meer iedere keer naar je huisarts. Ontdek samen met je online apotheker hoe jij wratten kunt herkennen, behandelen en voorkomen!

Wratten

Een gewone wrat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het virus dringt door de huid en veroorzaakt een overproductie van gekeratiniseerd weefsel, wat leidt tot een ophoping van eelt die het virus beschermt en verbergt en waardoor de wrat kan blijven groeien.

Voetwratten

Net als gewone wratten, worden voetwratten veroorzaakt door HPV. Ze komen vaak voor, de meeste mensen krijgen er in hun leven wel last van. Terwijl gewone wratten een ophoping bovenop de huid blijven, worden voetwratten in de huid geduwd door de druk van het lopen. Die inwaartse groei kan voetwratten pijnlijker maken en moeilijker om te behandelen.

Steelwratten

Steelwratten (met een dure medische term: acrochordon) zijn onschadelijk en zijn ook niet besmettelijk. Aan de hand van een paar typische fysieke kenmerken kun je een steelwrat eenvoudig herkennen: vleeskleurig, zacht en gemakkelijk te bewegen, pijnloos en steekt uit van de omliggende huid op een smalle, dunne steel. Steelwratten komen vaak voor, ze zijn onschadelijk en kunnen variëren in aantal van een paar tot enkele honderden. En hoewel steelwratten soms spontaan afvallen, verdwijnen de meeste niet meer vanzelf eens ze gevormd zijn.

Wratten en voetwratten voorkomen

Met een paar handige tips kun je jezelf eenvoudig een hoop ongemak besparen:

  • Was je voeten vaak met zeep en water en droog ze goed af nadat je ze gewassen hebt.
  • Draag geen schoenen van iemand anders.
  • Draag altijd rubberen sandalen of slippers in openbare douches en kleedkamers.
  • Loop niet blootsvoets rond in vochtige ruimtes, zoals openbare zwembaden of een kuuroord.

Zijn wratten en steelwratten besmettelijk?

Steelwratten zijn niet besmettelijk, maar gewone wratten en voetwratten worden gemakkelijk overgedragen door rechtstreeks contact met HPV. Het virus kan in de huid dringen door kleine scheurtjes of sneetjes in de huid. Wratten komen minder vaak voor bij volwassenen, omdat de meeste volwassenen immuun zijn geworden voor het HPV-virus, maar kinderen zijn er nog erg vatbaar. Een infectie kan worden doorgegeven door handdoeken, scheerapparaten of andere persoonlijke spullen te delen. Na contact met het HPV-virus kan het nog enkele maanden duren voordat de wrat zichtbaar is.

Behandeling

Zoek jij een snelle en veilige manier om wratten te behandelen? Dan stelt je online apotheker je graag Wortie Wrattenverwijderaar Age 4+ en Wrattenverwijderaar Advanced voor, voor gewone en hardnekkige hand- en voetwratten, en Wortie Skin Tag Remover, om snel en pijnloos van die vervelende steelwratjes af te komen.

Bron: Wortie