Zwanger worden? Verhoog je kansen met een ovulatietest!

Voor veel koppels is het de ultieme droom en het mooiste wat ze in hun leven kan overkomen: samen een baby krijgen en grootbrengen in een gezin vol liefde en geluk. Maar zwanger worden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Persoonlijke factoren spelen een grote rol, maar er hangt ook veel af van het juiste moment kiezen om zwanger proberen te worden. Een ovulatietest is het perfecte hulpmiddel om het beste moment in je cyclus te kiezen om je kansen zo groot mogelijk te maken. Je online apotheker neemt je graag mee op weg naar jouw zwangerschap.

Het belang van een juiste timing

Er zijn tijdens elke cyclus slechts enkele dagen (meestal zes) waarop je zwanger kunt worden: de dagen tot aan de ovulatie en de dag van de ovulatie zelf. Het is dus belangrijk te weten wanneer die dagen zich voordoen in je cyclus als je probeert zwanger te worden.

Wat is ovulatie?

Ovulatie is de naam van het proces dat één keer per menstruatiecyclus optreedt wanneer hormoonveranderingen ervoor zorgen dat een eierstok een eicel afgeeft. Dat gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voordat je volgende menstruatie begint.

Tijdens het eerste deel van elke menstruatiecyclus groeit een van de eicellen totdat die volgroeid is. Naarmate je ovulatie nadert, produceert je lichaam steeds meer oestrogeen, een hormoon dat ervoor zorgt dat de binnenwand van je baarmoeder dikker wordt en niet langer vijandig is voor sperma.

DDie hoge oestrogeenniveaus zorgen voor een plotse toename van een ander hormoon, LH (luteïniserend hormoon). Door de zogenaamde LH-toename laat het volgroeide eitje los van de eierstok. Dat is de ovulatie. Ovulatie doet zich normaal zo'n 24 tot 36 uren na de LH-toename voor, waardoor de LH-toename een goede voorspeller is voor de piekvruchtbaarheid. De eicel kan tot 24 uur na ovulatie worden bevrucht. Als het eitje niet wordt bevrucht, wordt de binnenlaag van de baarmoeder afgestoten en begint je menstruatie.

Ovulatietest

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je dus zwanger probeert te worden, is het erg belangrijk dat je op die dagen seks hebt. De ovulatietest van Clearblue Digital helpt je kansen op een natuurlijke zwangerschap te verhogen door de twee meest vruchtbare dagen van elke cyclus te bepalen door de wijzigingen in het luteïniserend hormoon te meten. Een ovulatietest is nauwkeuriger dan de zogenaamde kalender- en temperatuurmethodes en geeft duidelijke resultaten. En daarnaast is er ook nog Clearblue Plus, een ovulatietest die naast je LH-waarde ook oestrogeen nauwkeurig opspoort om een langere vruchtbaarheidsperiode te bepalen. Zo zet jij samen met je online apotheker een grote stap naar een mooiere toekomst!

Bron: Clearblue