Tips van je online apotheker voor zware metalen en voeding

We staan er niet altijd bij stil, maar we zijn dagelijks blootgesteld aan zware metalen. En die blootstelling kan ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat je dieet een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen zware metalen. Een evenwichtige voeding met de juiste voedingsstoffen helpt je lichaam te zuiveren en gezond te houden. Ontdek het samen met je online apotheker.

Zware metalen

De term "zware metalen" is vaak al voldoende om ons ongerust te maken, maar wat zijn zware metalen eigenlijk? In de natuur maken we een onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële metalen:

  • Essentiële metalen behoren tot de nutriënten: dat zijn stoffen met een biologische functie die ons lichaam nodig heeft, maar die we niet zelf aanmaken, zoals ijzer. We moeten die metalen innemen via onze voeding, waarin ze van nature aanwezig zijn of soms apart aan toegevoegd worden.
  • Niet-essentiële metalen heeft ons lichaam niet nodig. Afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid kunnen ze zelfs giftig zijn. Het gaat onder meer om lood, cadmium en kwik, die omwille van hun hoge dichtheid ook wel zware metalen worden genoemd.

Metalen zoals cadmium, lood en kwik komen van nature voor in de bodem, in het water en in de lucht, maar ze kunnen ook voorkomen als reststoffen in onze voeding, als gevolg van menselijke activiteit zoals agricultuur, industrie en uitlaatgassen. We worden blootgesteld aan die zware metalen onder andere door het consumeren van besmette voeding of besmet drinkwater en die ophoping van zware metalen in het lichaam kan na verloop van tijd schadelijke gevolgen hebben.

Ontgiften aan de hand van je voeding

Veel groenten die we dagelijks eten helpen bij het reinigen en de werking van de lever en dan met name bittere groenten rijk aan zwavel (artisjok, rammenas, groene groenten ... …), kurkuma en citroen, maar ook voedingsstoffen zoals vitamine C en selenium. Andere voorbeelden van voeding die helpt bij het uitscheiden van zware metalen zijn:

  • Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
  • Koriander: bepaalde biochemische elementen in koriander helpen zware metalen te scheiden van onze weefsels, om ze vervolgens te kunnen uitscheiden via de urine.
  • Spirulina: net zoals chlorella kan spirulina mineralen en zware mineralen binden.
  • Gerst is enorm rijk aan voedingsstoffen en een van zijn vele goede eigenschappen is dat gerstewater zware metalen kan binden en helpt bij het ontgiften van het lichaam.
  • Ten slotte zijn aardbeien ook zeer doeltreffend om ons lichaam te ontdoen van kwik. De vezels van de aardbei zijn relatief moeilijk te verteren en worden nauwelijks afgebroken in onze spijsvertering. De vezels binden zich aan het kwik dat zich in ons lichaam bevindt.

Ben je benieuwd of je te veel zware metalen of andere gifstoffen in je lichaam hebt? Praat er dan eens over met je dokter. Hij kan eventueel een haaranalyse of een urineonderzoek voorschrijven. Maar in de meeste gevallen is een gezond dieet en een goede ontgiftingskuur meer dan voldoende en net wat je nodig hebt!